NEN

Cobouw > Nieuws >

'Spaarlampen weer duurder'

vrijdag 5 december 2008, 14:06

Spaarlampen worden ondanks het schrappen van de antidumpingheffing binnenkort toch weer duurder. Importeurs van spaarlampen verwachten dat de prijzen van de energiezuinige lampen uit China omhooggaan vanwege de dure dollar en de hoge grondstofprijzen. Als dit het geval is, dan is dat een fikse tegenvaller voor milieuminister Jacqueline Cramer. De taskforce Verlichting rapporteerde eind mei 2008 nog dat juist de hoge aanschafprijs van spaarlampen de belangrijkste drempel vormt voor consumenten om af te stappen van de gloeilamp.

De antidumpingheffing werd in 2000 ingesteld om de Europese fabrikanten te beschermen tegen de import van goedkope Aziatische lampen. De heffing kon oplopen tot 66% van de productieprijs. In oktober verdween de heffing, nadat de Europese fabrikanten zelf hun productie naar China hadden verplaatst.

Driekwart
China produceert drie kwart van de spaarlampen in de wereld. Directeur Rudolf van Soelen van Elektro Cirkel, de tweede lampenimporteur van Nederland, zegt hierover: "Vooruitlopend op het verdwijnen van de heffing in oktober hebben wij in september onze prijzen met 5 tot 23% verlaagd. Onze afnemers, de winkelketens, hebben dat voordeel ook doorberekend aan de klant. De goedkoopste lampen zijn minstens EUR 0,50 goedkoper geworden en kosten nu tussen EUR 2,99 euro en EUR 3,99.''
Maar dat voordeel zal verdwijnen volgens Van Soelen: "Begin volgend jaar moeten wij ze weer duurder maken. Wij moeten in dollars betalen in China en de dollar is in een mum van tijd 20% in waarde gestegen. Bovendien zijn de Chinese fabrieken duurder geworden. De grondstoffen zijn schaars, dus duur en ook de lonen stijgen er hard." Van Soelen rekent op een prijsstijging in de winkels van enkele procenten.

Niet verlaagd
Elektro Cirkel heeft het voordeel van de verdwenen heffing al wél doorberekend, maar in de meeste winkels profiteert de consument nog helemaal niet. Zoals bij warenhuisketen Hema, waar de prijzen gelijk zijn gebleven. Dat komt volgens het bedrijf omdat de leveranciers hun prijzen nog niet hebben verlaagd en de heffing ook pas recent is verdwenen. Maar de Hema wil dat voordeel straks wel doorgeven aan de klant. Overigens komen veel van de spaarlampen bij dit warenhuis uit Europa, waar de heffing nooit voor heeft gegolden.

Voorraad
De meeste supermarkten voeren lampen van Philips en die zijn na het schrappen van de antidumpingheffing ook niet in prijs omlaaggegaan. Een woordvoerder van Philips Lighting bezweert dat de fabrieksprijzen niet omhoog zijn gegaan, dus ergens tussen de fabriek en het winkelschap steekt iemand de geschrapte heffing in zijn zak. Dat kan de Philips-verkooporganisatie zijn, de groothandel of de winkelier. Overigens verklaarde Philips in september dat de prijzen van de lampen zeker zouden worden verhoogd vanwege gestegen energie- en grondstofkosten.

Bron: ND
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Elektromail (Publicatie)