Politie Groningen

Zondag 7 december 2008

Provincie Groningen, 07-12-2008

Groningen: agressieve winkeldieven aangehouden

In een winkel aan de Westerhaven in Groningen zijn zaterdagmiddag drie winkeldieven aangehouden. Het gaat om een 41-jarige man uit Groningen, een 42-jarige man uit Delfzijl en een 36-jarige man uit Appingedam. De Stadjer had goederen onder zijn kleding verborgen. Toen het drietal hierop werd aangesproken, probeerden de mannen er vandoor te gaan. Dit werd echter belet door het winkelpersoneel. Het drietal is overgedragen aan de politie. Allen kregen een ontzegging voor de winkel. Tegen de Stadjer wordt proces-verbaal opgemaakt. De Stadjer bleek bovendien nog ruim 100 dagen hechtenis tegoed te hebben. Hij is ingesloten.

Groningen: meiden mishandeld op station

Twee 14-jarige meisjes uit Holwierde en Delfzijl zijn zaterdagmiddag op het station van Groningen mishandeld door een groepje jongeren. Beide meiden liepen hierdoor lichte verwondingen op, onder anderen aan het hoofd en de knie. Ook zouden er bedreigingen geuit zijn. De aanleiding is nog onbekend. De identiteit van de jongeren uit het groepje is bekend. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: inbreker autos aangehouden

Een 20-jarige Stadjer is zaterdagnacht aangehouden op verdenking van inbraken in autos. Een getuige had gezien dat de man op de Friesestraatweg in Groningen bij geparkeerde autos aan de portieren voelde. In die straat trof de politie twee autos aan waarvan een ruit was vernield. Op een gegeven moment zagen ze een man wegrennen, die voldeed aan het signalement dat de getuige had opgegeven. De achtervolging werd ingezet. De man werd aangetroffen op het dak van een pand in de 1e Spoorstraat. Hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: man op gestolen snorfiets

De politie heeft zaterdagnacht een 16-jarige jongen uit Groningen aangehouden. De jongen reed op een snorfiets over het Heerdenpad in zijn woonplaats. De snorfiets had geen achterlicht. Toen agenten de jongen een stopteken gaven, gaf hij hieraan geen gehoor. De jongen ging er samen met zijn passagier vandoor. Eerst per snorfiets, later te voet. De bestuurder werd aangehouden, de passagier wist te ontkomen. Bij controle bleek de snorfiets als gestolen geregistreerd te staan. Hierop is de jongen aangehouden voor heling danwel diefstal van een snorfiets. De 17-jarige passagier werd even later door de moeder van de bestuurder op het politiebureau afgeleverd. Ook hij is aangehouden en ingesloten. De ouders van de minderjarige verdachten zijn geïnformeerd.

Groningen: fietser gewond bij aanrijding

Een 26-jarige fietser uit Groningen is zaterdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding. De man reed over de Oude Ebbingestraat in zijn woonplaats. Op het kruispunt met de Turfsingel reed hij rechtdoor. Hij werd daar echter geschept door een 27-jarige automobilist die linksaf sloeg. De fietser is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Groningen: aanhoudingen na mishandelingen

De politie heeft zaterdagnacht twee 22-jarige mannen uit Zuidwolde aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van mishandeling van een 19-jarige Stadjer in een horecagelegenheid in de Poelestraat in Groningen. Een getuige had gezien dat het slachtoffer door drie personen werd aangesproken. Daarna ontstond een woordenwisseling. Vervolgens werd het slachtoffer door drie mannen geslagen. Hij liep hierbij verwondingen in zijn gezicht op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Wat er precies is gezegd, is nog niet bekend. Op basis van het signalement en mede dankzij cameratoezicht konden twee personen worden aangehouden. Zij zijn ingesloten. De derde verdachte wist te ontkomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Ook in een horecagelegenheid in de Peperstraat zijn twee mannen aangehouden na een mishandeling. Het gaat om twee 20-jarige Stadjers. Zij hadden ruzie met een 19-jarige plaatsgenoot. Ook hier is onduidelijk hoe de ruzie precies is ontstaan. Het slachtoffer is geslagen en geschopt en hierdoor even buiten westen geweest. Hij liep verwondingen op in zijn gezicht. Beide verdachten konden na verhoor het bureau verlaten. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Uithuizen: politie zoekt getuigen brandstichting

De politie is op zoek naar getuigen van een brandstichting aan de Treubweg in Uithuizen. Zaterdagochtend kwam rond 6.15 uur een melding binnen van een brand in een schuur. De brand was ontdekt door omwonenden. De brandweer had de brand snel onder controle. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hier om brandstichting gaat. Ongeveer een maand geleden was de schuur ook al doelwit van brandstichting. De politie vraagt mensen die iets bijzonders hebben gezien in de omgeving van de schuur of informatie hebben over de mogelijke dader, zich te melden. Dat kan bij Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Hoogezand/Garmerwolde: bromfietsers gewond bij aanrijding

Een 60-jarige bromfietsster uit Hoogezand is zaterdagmiddag gewond geraakt. De vrouw reed over het fietspad van de Kerkstraat en wilde op de kruising met de Parallelweg recht oversteken. Een 60-jarige automobilist uit Hoogezand reed in dezelfde richting, maar sloeg op de kruising rechtsaf. Hierbij zag hij de bromfietsster over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van de aanrijding.

Op de N360 bij Garmerwolde gebeurde zaterdagavond een soortgelijk ongeval. Een 75-jarige automobilist uit Garmerwolde wilde de Dorpsweg inslaan en zag hierbij een 30-jarige bromfietser uit Woltersum over het hoofd. Ook deze bromfietser is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van de aanrijding.

Noordbroek: jongen aangehouden na vernieling

De politie heeft zaterdagavond een 16-jarige jongen uit Noordbroek aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht bij een woning aan de Hoofdstraat in Noordbroek een ruit te hebben vernield. Getuigen zagen het gebeuren en waarschuwden de politie. Op basis van het signalement werd even verderop een groepje jongeren aangetroffen. De verdachte had verwondingen aan zijn hand. Hij is aangehouden. De jongen verklaarde te zijn uitgegleden, waardoor de ruit sneuvelde. Hij mocht na verhoor het bureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Musselkanaal: zonder rijbewijs onder invloed

De politie heeft zaterdagnacht een 40-jarige automobilist uit Stadskanaal aangehouden. De man reed over de Ceressingel in Musselkanaal. Bij controle bleek hij onder invloed van meer dan 2 promille alcohol. Bovendien was de bestuurder niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Hierop is de man aangehouden. De politie maakt proces-verbaal op voor het rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs.

Winschoten/Delfzijl: aanhoudingen na baldadigheid en belediging

Een 17-jarige jongen uit Oude Pekela is zaterdagnacht aangehouden. De jongen had op het Marktplein in Winschoten tegen meerdere fietsen staan trappen en met een fiets gegooid. Hij is na verhoor met een bekeuring voor baldadigheid naar huis gestuurd. Op de Carolieweg in Winschoten is een 22-jarige inwoner van Wildervank aangehouden, nadat hij beledigende woorden had geuit in de richting van agenten. De man wilde aangifte doen, maar werd geadviseerd om daar een afspraak voor te maken. Dat resulteerde in de beledigingen. Hij kon na verhoor het bureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Ook in Delfzijl is iemand aangehouden voor belediging. Een 25-jarige man uit Holwierde vond het nodig om met opgestoken middelvinger langs dienstdoende agenten te rijden. De man kreeg hiervoor een bekeuring, die hij vervolgens op straat gooide. Ook hierop is de man aangesproken.

Zuidbroek: aanhouding na overlast

De politie heeft zaterdagnacht een 39-jarige bewoner van Zuidbroek aangehouden. De man veroorzaakte in zijn buurt veel geluidsoverlast. Toen de buren de man hierop hadden aangesproken, vernielde hij hun voordeur. De gealarmeerde politie heeft de overlast ook kunnen constateren en is de woning binnen gegaan. De man was vanwege verdovende middelen slecht aanspreekbaar. Hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Zuidbroek: bekeuring voor afsteken vuurwerk

Twee jongemannen uit Zuidbroek, 17 en 20 jaar, zijn zaterdagnacht bekeurd voor het afsteken van vuurwerk. Het tweetal was betrapt op het afsteken van vuurwerk in de Stationsstraat in hun woonplaats. Beiden hadden een kleine hoeveelheid vuurwerk in bezit. Het vuurwerk is in beslag genomen en de heren kregen een bekeuring.

Winschoten: bromfietser onder invloed

De politie heeft zaterdagnacht proces-verbaal opgemaakt tegen een 18-jarige bromfietser uit Oude Pekela. De man viel op doordat hij zonder helm over het Marktplein in Winschoten reed. Bij controle bleek hij onder invloed van 1,6 promille alcohol en bovendien niet in het bezit van een bromfietsrijbewijs. Hierop is de man aangehouden. Hij mocht na verhoor het bureau lopend verlaten. De bromfiets is achtergebleven op het bureau en kan alleen opgehaald worden door een bekende van de verdachte met een geldig rijbewijs.

Winschoten: licht gewonde bij ruzie

Bij een ruzie in een horecagelegenheid aan het Marktplein in Winschoten is zaterdagnacht een 30-jarige inwoner van Veendam licht gewond geraakt. De man kreeg een woordenwisseling met een 44-jarige man uit Beerta, die wel als taxichauffeur wilde optreden. Het slachtoffer had echter geen behoefte aan het aanbod. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de man uit Veendam werd gestoken met iets scherps. Hij liep hierbij een snijwondje op in zijn rug en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Bij de verdachte werd een scherp voorwerp aangetroffen. Hij is aangehouden in ingesloten voor nader onderzoek.

Winsum: aanhouding na mishandeling taxichauffeur

De politie heeft zaterdagnacht een 22-jarige man uit Winsum aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van een 55-jarige taxichauffeur uit Pieterburen. De passagier wilde van A naar B, maar had maar een beperkt geldbedrag. De chauffeur heeft de man uitgelegd dat hij voor dat bedrag niet bij B zou komen. Halverwege stopte de chauffeur. De passagier wilde toen uitstappen, zonder te betalen. Even later gooide de passagier het papiergeld toe, gevolgd door een vuistslag. Ook buiten de auto trapte hij de chauffeur. Vervolgens ging hij ervandoor. Aangezien de bestemming van de passagier bekend was, kon de politie de man in zijn woning aanhouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Delfzijl: valse naam bij verlichtingscontrole

Een 15-jarige jongen uit Delfzijl kreeg zaterdagnacht een bekeuring voor fietsen zonder verlichting. De jongen reed over de Zeel in Delfzijl. Hij had geen identiteitsbewijs bij zich. Toen de door hem opgegeven gegevens werden nagetrokken, bleken deze niet de kloppen. De jongen bekende een valse naam te hebben opgegeven. Hij kon met twee bekeuringen op zak zijn weg vervolgen.

Marum: politie onderzoekt vernielingen

De politie onderzoekt een reeks vernielingen in Marum. Aan de Wendsteinweg en de Hoornweg zijn bushokjes vernield. Tussen die locaties zijn diverse reclameborden vernield of omver getrokken. Het is nog onbekend wie verantwoordelijk is/zijn voor de vernielingen.

Provincie Groningen: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

De politie heeft zaterdag op verschillende locaties rijbewijzen moeten invorderen in verband met rijden onder invloed. In alle gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Usquert, Westerhornseweg: 38-jarige bromfietser uit Warffum onder invloed van 1,4 promille alcohol.

Rottum, Hogeweg: 29-jarige automobilist uit Middelstum onder invloed van 1,9 promille alcohol.

Adorp, N361: 36-jarige automobilist uit Ulrum onder invloed van 1,9 promille alcohol.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Wildervank, Woortmanslaan: aantal geregistreerde voertuigen: 1073, aantal overtredingen: 229, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Westerlee, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 209, aantal overtredingen: 67, hoogst gemeten snelheid: 98 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.