Open Dag Afbramerij Sfeer proeven van toekomstig themapark

07/12/2008 16:26

Van Helden en Partners

"De Afbramerij" - onderdeel van de voormalige DRU-fabriek in Ulft - wordt een themapark voor industrieel vakmanschap. Op zaterdag 13 december 2008 houdt "de Afbramerij" een Open Dag. Geïnteresseerden krijgen tijdens deze Open Dag een indruk van de mogelijkheden die het themapark straks te bieden heeft. De deuren van "De Afbramerij" op het Gietelinck (ingang Frank Daamenstraat te Ulft) staan tussen 9.30 en 15.30 uur open.

Activiteiten Open Dag

Tijdens de Open Dag vinden er diverse activiteiten plaats die ook in het toekomstige themapark een plek krijgen. De partijen die het themapark zullen dragen, zorgen een dag lang voor een doorlopend, boeiend programma, waarin veel te doen en te beleven is: het Nederlands IJzermuseum, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, kunstenaars en de Oudheidkundige Vereniging.

Bovendien vinden er de hele dag door debatten en presentaties plaats.

Toekomstplannen

In het themapark krijgen het Nederlands IJzermuseum en de Oudheidkundige Vereniging hier een eigen ruimte. Daarnaast komt er een kenniscentrum waar bedrijven en onderwijs elkaar versterken. In de plannen is ook een kunstenaarscentrum opgenomen waar kunstenaars onder andere presentaties van hun werk verzorgen en cursussen gaan geven. De grote publiekstrekker (ook tijdens de Open Dag) is 'de wereld van de techniek'. Dit is een spannend ingerichte ruimte waarin bezoekers ontdekkingen kunnen doen op het brede terrein van 'science'. De concrete invulling van het themapark staat nog open. Hiervoor wordt momenteel een realisatieplan geschreven. Uitgangspunten hierbij zijn: het industrieel erfgoed blijft behouden en de geschiedenis wordt levend gehouden. Bovendien is de huidige en toekomstige industriële ontwikkeling van de regio ook een speerpunt.

Participanten

Initiatiefnemers van het plan zijn de gemeente Oude IJsselstreek en BOEI, mede naar aanleiding van eerdere plannen voor een ijzermuseum. Inmiddels zijn tal van onderwijsinstellingen, ondernemersorganisaties en kunstenaars aangehaakt. Ook het regionale bedrijfsleven is goed vertegenwoordigd, met innovatieve producten op een breed terrein van technologie.

Een totaal overzicht staat op www.oude-ijsselstreek.nl. Geïnteresseerden partijen kunnen zich aanmelden bij de kwartiermaker van het Themapark, Hans van Helden

info@museumontwikkeling.nl.

Planning

Na de open dag gaat een projectgroep aan de slag om de restauratie van de Afbramerij en de inrichting van het themapark voor te bereiden. Naar verwachting zal het plan in 2010 en 2011 gerealiseerd worden.





http://www.oude-ijsselstreek.nl