Gemeente Lingewaard


Oproep tot deelname

Maandag 8 december 2008 vindt er een werkbijeenkomst "Openbare Geestelijke Gezondheidszorg in Lingewaard" plaats in Sport- en Ontmoetingscentrum De Brink, Brink 7/8 in Huissen. Deze werkbijeenkomst begint om 16.00 uur en eindigt om 21.00 uur.

Het doel van deze bijeenkomst is om samen met onder meer het algemeen maatschappelijk werk, woningbouwcorporaties, instellingen voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang, de GGD, politie, kerken, huisartsen, de Wmo-adviesraad, ambtenaren en raadsleden een bijdrage te leveren aan de invulling en ontwikkeling van het gemeentelijk OGGZ-beleid.

Aanleiding
De aanleiding voor deze bijeenkomst is mede het gevolg van het feit dat de gemeente bezig is met de voorbereiding om een lokale visie te ontwikkelen op het gebied van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). Waarom?

Omdat sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ), in brede zin, namelijk een taak is geworden voor de gemeente.

Wat onder die taak wordt verstaan is in de huis-aan-huiskrant die vorig jaar bij de invoering van de Wmo is verschenen het volgende geschreven:


-het bieden van maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang en huiselijk geweld; de gemeente zorgt dat er opvang is voor mensen die door problemen tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. bijvoorbeeld een opvanghuis voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld;


-het bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg: de gemeente zorgt er voor dat kwetsbare personen en mensen met psychische problemen begeleiding krijgen;


-het zorgen voor mensen met een verslaving; de gemeente zorgt er voor dat mensen met een verslaving goede hulp, opvang en begeleiding krijgen. De gemeente probeert te voorkomen dat verslaafden ernstige overlast veroorzaken.

Tijdens de werkbijeenkomst gaat het dus concreet om zaken als hoe kan de samenwerking met betrokken partijen worden bevorderd en hoe kan de opvang, herstel en nazorg beter worden geregeld. Ook zal worden bekeken of er bijvoorbeeld op lokaal niveau een casemanager, een coördinatiepunt of een vangnetteam moet komen voor de sociaal kwetsbare groep die onder de OGGZ valt.

Wat is OGGZ?
Openbare geestelijke gezondheidszorg omvat preventieve zorg voor de gehele bevolking, preventieve zorg voor risicogroepen en zorg voor kwetsbare groepen zoals daklozen en zorgmijders. Hulpverlening binnen de OGGZ wordt door verschillende instellingen - meestal in onderlinge samenwerking - uitgevoerd.

Doel
Het doel van de OGGZ is het vroegtijdig signaleren en bestrijden van risicofactoren. Het bereiken en begeleiden van kwetsbare personen en risicogroepen.Het voorkomen en verminderen van uitsluiting en dakloosheid. Het realiseren van een aanvaardbare kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Het functioneren als meldpunt voor crisis of dreiging van crisis bij kwetsbare personen of risicogroepen. Tot slot het tot stand brengen van afspraken tussen betrokken organisaties over de uitvoering van de OGGZ.

Doelgroep
De doelgroep van de OGGZ bestaat onder andere uit multiprobleemgezinnen, zwerfjongeren, verslaafden, slachtoffers van huiselijk geweld, dak-en thuislozen. Daarnaast de zorgmijders en zorgmissers. Zorgmijders zijn de mensen waar anderen zich zorgen om maken, maar die niet uit zichzelf om zorg vragen, bijvoorbeeld omdat ze zich generen, omdat ze geen ziekte-inzicht hebben of omdat ze in het verleden negatieve ervaringen hebben opgedaan met hulpverleners. Zorgmissers zijn mensen met complexe, meervoudige problematiek die binnen het huidige, verkokerde hulpaanbod niet afdoende geholpen kunnen worden.

Omdat bovengenoemde personen vaak problemen hebben op meerdere levensterreinen tegelijkertijd, is de samenwerking tussen meerdere instanties op het gebied van welzijn, zorg, wonen en politie noodzakelijk. Maar als deze professionals hun acties onvoldoende op elkaar afstemmen en soms zelfs tegen elkaar in werken, komt de hulp en de zorg niet aan.

Een voorzichtige schatting op basis van landelijke problematiek wijst uit dat ongeveer 0,7% van de bevolking met meervoudige problematiek kampt en in hoge mate sociaal kwetsbaar is. Voor de regio Arnhem (aantal inwoners 420.000) zou dit een aantal van bijna 3.000 betekenen.

Deelname werkbijeenkomst
Naast de deskundige organisaties nodigt de gemeente ook tien individuele burgers uit om deel te nemen aan de bijeenkomst. Heeft u interesse, geef u dan snel op. want vol is vol. U kunt zich aanmelden bij Walter van Rossum van afdeling Welzijn en Onderwijs. Hij is woensdag en donderdag te bereiken op telefoonnummer 026 - 326 02 66 of via e-mailadres WROSS@lingewaard.nl.

Na uw aanmelding zult u verder op de hoogte worden gebracht van het programma van de werkbijeenkomst en krijgt u het concept van de gespreks/startnotitie OGGZ Lingewaard toegestuurd.