Technische Universiteit Delft

Thermoplasten
door M&C

Promotie van dhr. A.P.D. Weustink: "Development of a Rapid Thermoplastic Impregnation Device"

08 december 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. A.P.D. Weustink | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland
promotor 1 | Prof.dr.ir. A. van Keulen 3mE
promotor 2 | Prof.dr.ir. R. Marissen LR

Development of a Rapid Thermoplastic Impregnation Device

Een apparaat voor snelle thermoplastische impregnatie van vezelbundels is ontwikkeld door middel van modellering en experimenten. Het type vezels dat kan worden gebruikt zijn bijvoorbeeld glas- of koolstofvezels. De resulterende geïmpregneerde vezelbundels kunnen tot zogenaamde 'pellets' worden gehakt of de bundel kan direct in in een productieproces zoals bijvoorbeeld wikkelen worden gebruikt. Het nadeel van een thermoplastisch hars is de hoge viscositeit die de impregnatie hindert. Goede impregnatie kan worden bereikt, maar tegen de kosten van een lange impregnatietijd. Het versnellen van het proces zal de impregnatiekwaliteit verminderen. Dit fenomeen wordt het 'snelheids-kwaliteit dilemma' genoemd. Het doel van het onderzoek is om een impregnatie-apparaat te ontwikkelen dat dit dilemma kan verschuiven.
De basisprincipes van het thermoplastisch impregnatieproces zijn onderzocht en de eigenschappen die nodig zijn voor een succesvol impregnatie-apparaat zijn geformuleerd. Alle bevindingen, zowel door experimenten als modellering, zijn in de 'Integrated Rollerbox' opgenomen. Dit apparaat is daadwerkelijk gebouwd en de eerste testen zijn uitgevoerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 24 november 2008