Rijksuniversiteit Groningen

Molecular and biochemical mechanisms of bile duct injury after liver transplantation

Datum: 08 december 2008

Promotie: mw. C.I. Buis, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular and biochemical mechanisms of bile duct injury after liver transplantation

Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte

Faculteit: Medische Wetenschappen

Samenstelling gal bepaalt succes levertransplantatie

Levertransplantatie is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een succesvolle therapie voor patiënten met ernstige leverziekte. Een probleem is echter nog dat na de transplantatie in de galwegen van de lever ernstige, soms zelfs dodelijke schade kan ontstaan. Promovenda Carlijn Buis onderzocht hoe deze galwegschade kan ontstaan.

De samenstelling van de gal is cruciaal voor het ontstaan van schade, zo blijkt uit het onderzoek. Wanneer er in de gal te veel galzouten aanwezig zijn ten opzichte van de hoeveelheid fosfolipiden, dan tasten deze galzouten de wand van de galwegen aan. Ook lokaliseerde Buis een genetische variatie in de donorlever van het gen dat verantwoordelijk is voor het transport van fosfolipiden naar de gal, een proces dat na transplantatie de galwegschade mede veroorzaakt. Tenslotte wijst het onderzoek uit dat aanmaak van het eiwit heme-oxygenase-1 (HO-1) tijdens de transplantatie de uitkomsten direct na de transplantatie gunstig beïnvloedt. Ook op de lange termijn lijkt HO-1 invloed te hebben op het succes van de transplantatie.

Carlijn Buis (Vught, 1978) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Hepatobiliare chirurgie en Levertransplantatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMW. Buis werkt als chirurg in opleiding in het UMCG.