Waterschap Aa en Maas

milieueffectrapportage waterberging Diesdonk

Inspraakavond milieueffectrapportage waterberging Diesdonk

Waterschap Aa en Maas wil in Diesdonk 140 hectare reserveren voor waterberging. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming van de regio tegen overstromingen. Voor de planvorming moet een milieueffectrapportage (m.e.r.) worden opgesteld; dat biedt duidelijkheid over de milieugevolgen. Op maandag 8 december is er een inspraakavond over de m.e.r.-procedure voor het project waterberging Diesdonk. Op deze avond worden belangstellenden geïnformeerd over de procedure. Daarnaast kunnen belanghebbenden hun (inspraak)reactie geven.

Diesdonk ligt tussen Asten en Helmond aan de oostzijde van de Zuid-Willemsvaart. De beken Aa en Astense Aa komen er samen. Het doel van het project is het voorkomen van wateroverlast door het realiseren van waterberging langs de beken Aa en Astense Aa. Na uitvoering moet het gebied één tot twee miljoen kubieke meter water kunnen opvangen. Het beoogde gebied is 140 hectare groot en kan op verschillende manieren ingericht worden. Daarbij zijn er mogelijkheden om de waterberging te combineren met andere functies zoals bijvoorbeeld landbouw, natuur en recreatie. 081127-satelietfoto.jpg (1466 Kb) Milieueffectrapportage?
Een m.e.r is verplicht bij activiteiten die mogelijk belangrijke, nadelige gevolgen hebben voor het milieu. De inhoud van dit eindrapport is gekoppeld aan de vaststelling van drie verschillende bestemmingsplannen waarmee de gemeenten Helmond, Deurne en Asten een besluit nemen over de realisatie van de waterberging. In een milieueffectrapport moeten de noodzaak van de waterberging én de mogelijke gevolgen voor bijvoorbeeld het woon- en leefmilieu, het huidige grondgebruik, de natuur en het landschap uitgebreid aan bod komen. Er worden meerdere inrichtingsmogelijkheden (alternatieven) onderzocht en met elkaar vergeleken.

Wat levert het op?
Het milieuonderzoek draagt informatie aan over de nog te maken keuzes in het planproces. Het vergelijkt de verschillende mogelijkheden met elkaar, waarmee het nog te nemen besluit kan worden onderbouwd. De provincie Noord-Brabant coördineert de m.e.r.-procedure. Zij zien erop toe dat alle belangen aan bod komen en alle relevante milieuaspecten goed worden onderzocht.

Informatieavond
De m.e.r.-procedure begint met de publicatie van de startnotitie. Dat is inmiddels gebeurd. In de startnotitie staat het initiatief globaal toegelicht. De komende weken zijn de bewoners in de gelegenheid om te reageren op deze notitie. Dat kan schriftelijk en mondeling. Zo kunnen zij invloed uitoefenen op de inhoud van het nog uit te voeren onderzoek en de onderwerpen die in de milieueffectenrapportage aan bod moeten komen. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor de informatieavond op 8 december aanstaande. Zij krijgen dan een toelichting op het project en het doel van de milieueffectrapportage. Er is dan de gelegenheid om vragen te stellen en aandachtspunten naar voren te brengen. Deze inspraakavond wordt gehouden in Hotel Nobis, Nobisweg 1, 5721 VA in Asten. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Inzage
De startnotitie en bijhorende, relevante stukken liggen van 21 november 2008 tot en met 9 januari 2009 ter inzage. Tijdens deze periode kunt u uw zienswijze erover kenbaar maken. De documenten liggen in de bibliotheek van het provinciehuis van Noord-Brabant, Brabantlaan 1 in 's-Hertogenbosch, de gemeentehuizen van Asten en Deurne of de stadwinkel van Helmond. Ook zijn ze telefonisch op te vragen bij het servicecentrum van de provincie (073) 681 25 25 of te downloaden via www.aaenmaas.nl of
www.brabant.nl/leven/brabantleeftmetwater.

Meer informatie
Diverse nieuwsbrieven en andere informatie over het plan waterberging Diesdonk treft u aan op
www.aaenmaas.nl/werkinuitvoering/waterbergingdiesdonk.