Gemeente Brummen


Plaatsen hulpbruggen: omleidingsroutes voor verkeer

(Oorspronkelijke publicatie datum: 02-12-2008)

Maandag 8 december 2008 start het bedrijf Retro Bridge in samenwerking met de firma KWS met de daadwerkelijke aanleg van twee hulpbruggen over het Apeldoornskanaal. Met het plaatsen van de beide bruggen (op de Hallsebrug en naast de Eerbeeksebrug) heeft de gemeente een goede tijdelijke oplossing gevonden voor de problemen die ontstonden nadat bekend werd dat de draagkracht van enkele bruggen over het kanaal onvoldoende was.

De twee hulpbruggen gaan ongeveer twee jaar dienst doen en hebben een draagkracht die minimaal vergelijkbaar is met 10 ton aslast die de kanaalbruggen zouden moeten hebben. Dit betekent dus dat het merendeel van het vrachtverkeer binnenkort weer het kanaal weer kan oversteken. De werkzaamheden starten maandag 8 december en duren naar verwachting twee weken. Er wordt op 8 december gestart bij de Eerbeeksebrug. Daar worden aan weerzijde van het kanaal de brughoofden geplaatst. Het plaatsen van de hulpbrug over de Hallsebrug is gepland voor donderdag 11 december en vrijdag 12 december. Vervolgens vindt vanaf 15 december weer de plaatsing plaats van de hulpbrug naast de Eerbeeksebrug.

Werk bij Hallsebrug: omleiding
Wanneer er wordt gewerkt aan de Hallsebrug wordt al het gemotoriseerd dat langs het Apeldoornskanaal rijdt omgeleid via de Brummenseweg en Hallseweg (en vice versa). Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Brummenseweg, Brummensebrug en het Jaagpad. Verkeer dat normaliter gebruik maakt van de Hallsebrug om het kanaal over te steken wordt omgeleid via de bestaande omleidingsroute voor vrachtverkeer. Deze omleidingsroute loopt via de Brummense brug, Eerbeekseweg, L.R. Beijnenlaan, Hazenberg, Spoorstraat, Zutphensestraat, Voorsterweg en Vosstraat. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

Werk bij Eerbeeksebrug: omleiding
Op het moment het aannemersbedrijf start met de aanleg van de hulpbrug naast de Eerbeeksebrug, wordt al het gemotoriseerd doorgaande verkeer langs het Apeldoornskanaal omgeleid via de Brummenseweg, Lageweg, Coldenhovenseweg, Harderwijkerweg (N786), Eerbeekseweg en de Hoofdweg (N789). Vervolgens kan het verkeer zijn weg vervolgen via Kanaal Zuid. Al het gemotoriseerde verkeer dat het kanaal kruist wordt eveneens omgeleid via de aangegeven omleidingsroute via de Brummensebrug. Het fietsverkeer kan overigens gewoon over Eerbeeksebrug fietsen. Voor hen is de brug niet afgesloten (omdat de werkzaamheden voornamelijk naast de brug plaatsvinden).

Bij de Hallsebrug wordt de tijdelijke hulpbrug geplaatst op de bestaande brug. De steunpunten van de huidige brug bevatten een betonnen constructie en de draagkracht van deze oplossing is voldoende om de hulpbrug te dragen. Voor de Eerbeeksebrug is deze constructie niet mogelijk. Deze brug heeft een houten fundering die niet voldoende draagkracht heeft om een hulpbrug te dragen. Vandaar dat de hulpbrug hier naast de bestaande Eerbeeksebrug wordt geplaatst. Bij de Coldenhovensebrug wordt geen hulpbrug geplaatst. Deze blijft gesloten voor het vrachtverkeer. Landbouwverkeer wordt omgeleid via de Eerbeeksebrug en over de Lendeweg.

Laatste nieuws?
Het laatste nieuws over dit onderwerp kunt u vinden op een speciale projectpagina (klik hier). Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen met beheer@brummen.nl of bellen met medewerkers van de gemeentelijke afdeling Beheer.