Bouw eerste patrouilleschip van start

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries verricht op maandag 8 december de kiellegging van het eerste patrouille schip voor de Koninklijke Marine in het dok van Damen Schelde Naval Schipbuilding. Tijdens de officiële handeling zal de staatssecretaris een oude Hollandse Duit op het allereerste deel van het schip lassen. Ook zullen bij de kiellegging de namen van de uiteindelijk vier patrouilleschepen bekend worden gemaakt.

In de Marinestudie van 2005 werd de grondslag gelegd voor de nieuwe vloot van de Koninklijke Marine. Door een veranderend wereldbeeld en nieuwe dreigingen als terrorisme en een toename van piraterij is het accent op operaties in de kustwateren komen te liggen. Besloten werd om vier patrouilleschepen aan te schaffen, speciaal voor taken lager in het 'geweldspectrum', zoals het controleren van schepen en het uitvoeren van patrouilles. Zes relatief zwaar bewapende Multipurpose-fregatten werden eerder verkocht door de Koninklijke Marine.

De patrouilleschepen worden 108 meter lang en worden uitgerust met een 76 mm Oto-Melara scheepskanon, een snelvuurkanon en twee Hitrole machinegeweren. De wapens zijn allen volledig op afstand bedienbaar. Door de hightech integratie van sensor- en communicatietechnologie in de mast, kunnen hoog- en laagvliegende luchtdoelen, snelle bootjes, periscopen, mijnen en zelfs zwemmers worden gedetecteerd en gevolgd.

De eerste twee patrouilleschepen worden gebouwd op de werf van Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen, met de toelevering van een aantal secties vanuit de Damen werf in Galatz. Grote delen van het derde en vierde schip worden gebouwd op de Damen werf in Galatz onder de supervisie van Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed