Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Volledige klepkeuring bij exportverzamelplaatsen

Persbericht | 03-12-2008

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt met ingang van maandag 8 december weer volledige klepkeuringen in bij exportverzamelplaatsen. De minister vindt dat het kwaliteitssysteem van de sector niet voldoet aan de eisen van de Europese Transportverordening.

Er zijn twee kwaliteitssystemen voor het transport van levend vee: het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer dat betrekking heeft op de export vanaf de boerderij en het kwaliteitssysteem NBW-Q dat betrekking heeft op de export vanaf verzamelplaatsen. De deelnemers aan deze kwaliteitssystemen komen in aanmerking voor de stalkeuring, andere bedrijven krijgen een klepkeuring die duurder is en moeilijker is in te passen in de bedrijfsvoering.

Beide systemen zijn geëvalueerd door Ernst & Young. Volgens het evaluatierapport zijn bij het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer aanpassingen nodig die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd. Ook het kwaliteitssysteem NBW-Q heeft aanpassingen nodig. Die vragen echter meer tijd.

Eind november lag er een verbetervoorstel voor het kwaliteitssysteem NBW-Q. Ook dat voorstel is beoordeeld. Ondanks de voorgestelde aanpassingen voldoet het systeem nog niet. Dit was aanleiding voor Verburg te besluiten op de exportverzamelplaatsen over te gaan tot de volledige klepkeuring. Deze maatregel gaat op 8 december in, zodat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zich erop kan voorbereiden. De maatregel blijft van kracht tot het kwaliteitssysteem voldoet aan de gestelde criteria.

Ook voor het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer wordt een verbetervoorstel gemaakt. De evaluatie daarvan wordt in de week van 15 december bekendgemaakt. Tot dan blijft de stalkeuring van kracht.