Gemeente Schiedam


December

De raadscommissies vergaderen.

03 december 2008

AGENDA

Maandag 8 december 2008 Commissie Samenleving en Bestuur 20.00 uur secr. dhr. B.T. de Winter, tel. 010-2191043 e-mail: bt.d.winter@schiedam.nl

Dinsdag 9 december 2008 Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer 20.00 uur secr. dhr. H.C. Jansson, tel. 010-2191042 e-mail: hc.jansson@schiedam.nl

Woensdag 10 december 2008 Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer 20.00 uur secr. dhr. H.C. Jansson, tel. 010-2191042 e-mail: hc.jansson@schiedam.nl

Tijdens deze commissievergaderingen komt onder andere aan de orde :

Commissie Samenleving en Bestuur d.d. 8 december 2008

0M Beleidsnota Kansrijk in Europa 2009-2013 In deze beleidsnota worden de rol en invloed van de Europese Unie beschreven. Ook Schiedam heeft daarmee te maken. Het college constateert niet alleen dat, maar schrijft ook dat Europa kan helpen om Schiedamse beleidsdoelen dichterbij te brengen. Onder meer is een subsidie van 2,5 miljoen euro aangevraagd voor het treffen van milieumaatregelen voor Schieveste. Ook verwacht het college gunstige effecten van samenwerking met andere gemeenten in de Europese Unie.

0M Inzet WAP gelden voor project Inloop Antillianen Dreesplein Het college biedt Antilliaanse mannen een ontmoetingsgelegenheid in het wijkcentrum aan het Dreesplein. Daarmee wordt beoogd de overlast op de Mgr. Nolenslaan te beëindigen. Het project loopt tot april 2009. Het kan worden betaald uit de Vogelaar gelden voor de wijk, die nog moeten worden ontvangen. Het college stelt voor om de benodigde 19.642 euro voor te schieten uit het wijkbudget.

0M Herziening prestatieafspraak Voorschoolse Educatie Het ministerie van OCW heeft voor 2008 en 2009 extra middelen beschikbaar gesteld voor intensivering van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Het college wil zich inspannen om het aantal kinderen dat VVE wordt aangeboden te vergroten en heeft hiervoor een prestatieafspraak opgesteld. Het ministerie stemt met dat voornemen in en is ook akkoord met de kwaliteit van het product. Als de raad er tevens mee instemt, kan het voornemen in praktijk worden gebracht.

0M Programma huisvestingsvoorzieningen onderwijs 2009 Het college vraagt de raad om uit de reserve onderwijs een bedrag van ruim 612.000 euro beschikbaar te stellen voor onderhoud van en een onderwijsleerpakket en meubilair voor de basisschool de Vlinder, dekking van de kostenstijging van een nieuw te bouwen gymnastieklokaal in Sveaparken en verhoging van het budget dat voor schoolonderhoud in de begroting 2009 staat.

0M Verordening Langdurigheidstoeslag
Met ingang van 2009 loopt de langdurigheidstoeslag niet meer via de Wet Werk en Bijstand maar moeten de gemeenten zelf regels vaststellen. Het college legt nu de regels in de vorm van een verordening ter vaststelling aan de raad voor. Uitgangspunt is dat voor de doelgroep de resultaten niet mogen verslechteren. Het college wil de inkomensgrens niet naar 120% van de bijstandsnorm verhogen omdat dat ca 2 ton extra kost, die niet van rijkswege wordt vergoed.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer d.d. 9 december 2008

0M Fiscale verordeningen
In de vergadering van de gemeenteraad van 13 november 2008 is de programmabegroting 2009-2012 vastgesteld. In de programmabegroting is rekening gehouden met een trendmatige verhoging van de gemeentelijke belastingen en retributies van 2,75%. Voor diverse heffingen geldt echter een ander percentage van verhoging.
Het college stelt voor de belasting- en retributieverordeningen aan te passen.

0M Bestuursrapportage per 1 september 2008
De leden van de gemeenteraad worden periodiek geïnformeerd over de stand van zaken van de programmabegroting door middel van een bestuursrapportage.
In deze bestuursrapportage per 1 september 2008 (BERAP 2008-II) over de periode januari t/m augustus 2008 worden de leden van de gemeenteraad geïnformeerd over strategische onderwerpen, zoals de voortgang in het grotestedenbeleid, de stand van zaken in de uitvoering van het collegewerkprogramma en de voortgang van de uitvoering van de programmabegroting.
De mening van de commissie wordt gevraagd over de Bestuursrapportage per 1 september 2008.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer d.d. 10 december 2008

0M Onttrekking reserve beeldende kunst t.b.v. realisatie kunstwerk
In het Julianapark zijn de afgelopen 2 jaar door wijkbewoners onder leiding van een cultuurscout diverse activiteiten georganiseerd. Deze culturele ontmoetingen hebben geleid tot nieuwe initiatieven om het park iets van de allure uit de jaren 50 terug te geven. Één van de initiatieven is om aan de 2 bestaande kunstwerken in het Julianapark een 3e kunstwerk toe te voegen. Voor het maken van een kunstwerk is een bedrag van maximaal .100.000,00 nodig. Een particulier stelt een bedrag beschikbaar van .50.000,00 Het college stelt voor eveneens een bedrag van .50.000,00 ten behoeve van een kunstwerk in het Julianapark beschikbaar te stellen.

0M Herinrichting lanen in Schiedam-Oost
In de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer d.d. 29 oktober 2008 heeft de heer De Boer namens de bewonersvereniging Schiedam-Oost aandacht gevraagd voor de open brief d.d. 9 oktober 2008 aan het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Haan heeft in de vergadering van 29 oktober 2008 toegezegd met de bewoners in gesprek te gaan om te proberen ze te overtuigen van de gekozen variant; als dat niet lukt wil hij de keuze heroverwegen. Aan wethouder Haan is verzocht de commissie over de uitkomst van het gesprek met de bewoners schriftelijk te informeren.

0M Stand van zaken bouwplan Over het Water In de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer d.d. 29 oktober 2008 heeft wethouder Haan de toezegging gedaan een gesprek te arrangeren met de voorzitter van de kopersvereniging. Aan wethouder Haan is gevraagd de commissie schriftelijk te informeren.

Informatie
Deze openbare commissievergaderingen vinden plaats in de Aleidazaal van het Stadskantoor, Stadserf 1.
Raadscommissies adviseren de gemeenteraad over stukken die in de raadsvergadering aan de orde komen. U kunt de vergaderingen van de raadscommissie bijwonen en bij raadsvoorstellen het woord voeren. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het Gemeentelijk informatiepunt in de Stadswinkel. De agendas kunt u vinden op www.schiedam.nl
Voor verdere informatie kunt u terecht bij de commissiesecretarissen. Klik hier voor meer informatie.