Gemeente Breda

Gedeputeerde P. Rüpp bezoekt Via Breda

Op maandag 8 december brengt de Noord-Brabantse gedeputeerde P. Ru"pp een kort werkbezoek aan Via Breda.

De portefeuillehouder Ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting en coördinerend gedeputeerde voor het programma Mooi Brabant brengt tussen 09.30 en 10.00 uur een bezoek aan de nieuwe spoortunnel, die in de toekomst onder de nieuwe Openbaar Vervoer Terminal in Breda komt te liggen. De directe aanleiding van dit werkbezoek is het feit dat de provincie Noord-Brabant een bedrag van 15 miljoen euro in het project Havenkwartier (onderdeel van Via Breda) investeert. Deze investering maakt deel uit van een programma dat het steden mogelijk maakt de herstructurering van hun stedelijke zones sneller uit te voeren.

Namens het college van Burgemeester en Wethouders van Breda zijn burgemeester P. van der Velden en de wethouders M. Heerkens, A. Oomen, W. Willems en E. Aarts aanwezig tijdens dit werkbezoek.

Project

De 15 miljoen euro voor Breda is bestemd voor het project Havenkwartier. Rondom de rivier de Mark en de Belcrumhaven ontstaat hier een uniek woongebied, gericht op het water en in het zicht van de historische binnenstad van Breda. De bijdrage van de provincie betekent een nieuwe impuls voor Via Breda. Het project Havenkwartier draagt bij aan een duurzame ontwikkeling als het gaat om de transformatie van binnenstedelijke industriezones.

De gemeente Breda stelt komend jaar een verkenning op voor het Havenkwartier die eind 2009 aan de Bredase gemeenteraad wordt voorgelegd. Begin 2009 organiseert de gemeente een expertmeeting met marktpartijen over het Havenkwartier. De resultaten van deze meeting worden betrokken bij de verkenning van het Havenkwartier.

Mooi Brabant

In het kader van het programma Mooi Brabant, onderdeel van het bestuursakkoord Vertrouwen in Brabant, wil de provincie Noord-Brabant steden stimuleren oude industriële bedrijven uit hun spoor-, snelweg- en kanaalzones te verplaatsen. De ruimte die vrijkomt kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld de bouw van kantoren, woningen of voor parken. Want daar worden de binnensteden mooier van. Om dit soort herstructureringen snel mogelijk te maken, investeert de provincie hierin. Een goed voorbeeld is de 7 miljoen die de provincie al beschikbaar heeft gesteld aan de gemeente s-Hertogenbosch voor de herstructurering van de spoorzone.

Samenwerking

De samenwerking tussen gemeente en Provincie zal de komende periode uitgewerkt worden. Inhoudelijke keuzes en de inzet van de middelen zullen aan de orde gesteld worden in de op te stellen verkenning Havenkwartier.

Breda, 4 december 2008