Gemeente Rotterdam

Activiteitenkalender B&W Rotterdam Rotterdam van 8 t/m 14 december 2008

Burgemeester Opstelten ontsteekt lichtjes eerste Opzoomer kerstboom

Burgemeester Ivo Opstelten ontsteekt op maandag 8 december om 7.30 uur de lichtjes van de eerste Opzoomer kerstboom op de hoek van de Rottestraat / Hofdijk. De bewoners tuigen de kerstboom op en organiseren diverse straatactiviteiten rond deze ceremonie. Traditioneel is elk jaar een lid van het college van B en W aanwezig bij de plaatsing van de eerste kerstboom, dit jaar is de burgemeester namens het college aanwezig en neemt daarmee ook afscheid van de Stichting Opzoomer Mee.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Maarten Molenbeek 010 ­ 417 3812)

Wethouder Geluk tekent intentieovereenkomst welzijnswerk Feijenoord

Maandag 8 december om 17.00 uur tekent jeugdwethouder Leonard Geluk de intentieovereenkomst tussen gemeente Rotterdam, deelgemeente Feijenoord en Stichting Welzijn Feijenoord in JONG XL, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Feijenoord, aan de Maashaven O.z. 218a. De intentieovereenkomst heeft als doel het lokale welzijnswerk beter op het CJG af te stemmen zodat een sluitend aanbod van hulpverlening voor kinderen en gezinnen ontstaat. Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt een groot aantal voorzieningen voor jongeren tot 23 jaar en ouders / medeopvoeders. Stichting Welzijn Feijenoord weet als grootste welzijnsorganisatie wat er in de wijken speelt.

(Voor meer informatie: Pamely Tijthoff, deelgemeente Feijenoord, tel. 010 ­ 291 6036)

Burgemeester Opstelten reikt Gerrit den Braber Muzeprijs uit

Op maandag 8 december om 19.00 uur reikt burgemeester Ivo Opstelten in de burgerzaal van het Stadhuis, de Gerrit den Braber Muzeprijs uit. De Gerrit den Braber Muzeprijs wordt jaarlijks toegekend aan een publieke persoonlijkheid uit de kunst-, cultuur-, media- of sportwereld. De prijs wordt uitgereikt aan degene die zich, naar het oordeel van de jury, op bijzondere wijze en belangeloos verdienstelijk gemaakt op sociaal, charitatief of maatschappelijk gebied. De Muzeprijs is in 1995 op initiatief van Sandra Wigmore opgericht. Vertegenwoordigers uit het Rotterdamse bedrijfsleven hebben zitting in bestuur of jury. Sinds het overlijden van tekstschrijver, radiomaker en toenmalig voorzitter van de Muzeprijs Gerrit den Braber in 1997, draagt de Muzeprijs ook zijn naam.

(Voor meer informatie: voorzitter Gerrit den Braber Muzeprijs, Sandra Wigmore, tel. 06 ­ 53 41 36 49)

Wethouder Kriens neemt deel aan Wmo debat

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) neemt maandag 8 december om 20.00 uur deel aan een Wmo debatavond in Laurens Antonius, aan de Nieuwe Binnenweg 33. Tijdens het debat komen aan de hand van voorbeelden en stellingen diverse aspecten van de WMO aan de orde waarbij de centrale vraag is of de WMO ´een mantel voor de zorg´ of ´een verstikkende deken´ is. Andere deelnemers zijn Marjolijn Masselink (Centrumraad Rotterdam) en Tamara Venrooy (wethouder Nieuwerkerk a/d IJssel). Debatleider is Thomas Zwiers.

(Voor meer informatie: VVD Rotterdam, Thomas Zwiers, tel. 06 ­ 5318 8526)

Wethouder Harbers slaat eerste paal verkeerscentrale Oost

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) slaat op dinsdag 9 december tussen 11.30 en 12.00 uur samen met Havenmeester Jaap Lems de eerste paal van de nieuwe Verkeerscentrale Oost. Aan de Oude Maasweg 3a (havennummer 4030) bouwt het Havenbedrijf Rotterdam een nieuwe Verkeerscentrale Botlek. Naar verwachting wordt de post begin 2010 in gebruik genomen. Net als bij de vorige Verkeerscentrale in de jaren tachtig tekent Architectenbureau Broek & Bakema voor het ontwerp. Het Rotterdamse aannemersbedrijf J.P. van Eesteren zorgt voor de bouw. Het Havenbedrijf Rotterdam N.V. vernieuwt geleidelijk het instrumentarium van de verkeersbegeleiding, zodat de gebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden. De modernisering past in het beleid van het Havenbedrijf, dat streeft naar een kwaliteitshaven met een vlotte, veilige en duurzame afwikkeling van het scheepvaartverkeer.

(Voor meer informatie: Persvoorlichting Havenbedrijf Rotterdam N.V., Tie Schellekens, tel. 06 - 5332 5334)

Wethouder Harbers ontvangt EDBR advies Internationale Acquisitie

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) neemt op dinsdag 9 december om 17.00 uur, in kamer SH113 van het Stadhuis, het advies Internationale Acquisitie van de EDBR in ontvangst uit handen van Karel Peters. De Economic Development Board Rotterdam (EDBR) heeft zich de afgelopen maanden gebogen over het internationale acquisitiebeleid in Rotterdam. De stad wil zich de komende jaren nog beter profileren als een World Port World City. Hiervoor is versterking van het huidige acquisitiebeleid nodig. Dit resulteerde in een advies met aanbevelingen op het gebied van doelstellingen en uitvoering en aanbevelingen over hoe Rotterdam internationaal gezien een toppositie in Nederland kan innemen als het gaat om het aantrekken van buitenlandse bedrijven. De werkgroep Internationale Acquisitie onder leiding van Karel Peters (EDBR lid en CEO Royal Burger Group) heeft het advies uitgebracht.

(Voor meer informatie: Communicatie EDBR, Daphne Verhage, tel. 010 - 205 3571 of 06 - 2902 1061)

Wethouder Karakus ondertekent Gebiedsafspraken Pendrecht

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening), Ed Goverde (portefeuillehouder Charlois) en Marja de Bruyn (bestuurder Woonstad Rotterdam) ondertekenen dinsdag 9 december om 18.00 uur de Gebiedsafspraken Pendrecht. De Gebiedsafspraken gaan over het aantal en het soort te bouwen woningen, de grondexploitatie en de herinrichting van de openbare ruimte in Pendrecht. Om de kwaliteit hiervan te waarborgen wordt het beheer van de buitenruimte vooraf geregeld. De Gebiedsafspraken Pendrecht wordt ondertekend in kamer 106 van het stadhuis, aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Liliane Ruyters, communicatie Woonstad Rotterdam, tel. 06 - 1242 7577)

Wethouder Grashoff neemt deel aan Roze Ontbijt

Wethouder participatie en cultuur Rik Grashoff is op woensdag 10 december van 9.00 tot 11.00 uur gastheer van het Roze Ontbijt in de Burgerzaal van het stadhuis. Het thema dit jaar is 'diversiteit en homoseksualiteit'. Tijdens het ontbijt is er aandacht voor diversiteit op grond van etniciteit, sekse, leeftijd en religie. Doel van het Roze Ontbijt is om diversiteit meer bespreekbaar en zichtbaar te maken in de stad en de samenwerking tussen migranten- welzijns- en homo-organisaties te bevorderen. Om 10.00 uur geeft wethouder Grashoff een reactie op het thema.

(Voor meer informatie: Jeugd Onderwijs en Samenleving, Jantine van Lisdonk, tel. 010 ­ 891 4724)

Wethouder Harbers spreekt tijdens Kansen voor West

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) spreekt op woensdag 10 december om 14.00 uur tijdens Kansen voor West op Hogeschool INHOLLAND, aan de Posthumalaan 90. De Randstad moet binnen enkele jaren weer behoren tot de top vijf van Europa's grootstedelijke regio's. Dat is de ambitie van de acht randstadautoriteiten: vier provincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grote randstadsteden (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht). Hiervoor is het gezamenlijk programma: Kansen voor West opgesteld. Aan de basis van het programma staat de Lissabon strategie, die moet leiden tot economische groei en meer èn betere banen in de Europese Unie. Voor de Randstad betekent dat de concurrentiekracht van de regio moet worden versterkt. Door te investeren in innovatie, kennisuitwisseling, aansluiting onderwijs arbeidsmarkt, menselijk kapitaal en duurzame energie. Wethouder Harbers licht toe wat er in Rotterdam op het gebied van de kenniseconomie al gebeurt, waar de kansen en de uitdagingen zitten. Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is ook aanwezig bij deze bijeenkomst.

(Voor meer informatie: Communicatie Kansen voor West, Mieke Cornet, tel. 010 - 489 7819)

Wethouder Baljeu ondertekent overeenkomsten Stedenbaan

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) ondertekent woensdag 10 december om 16.30 uur overeenkomsten voor het programma Stedenbaan met Zuidvleugelpartners, NS en ProRail. In de overeenkomsten staan afspraken over de sociale veiligheid, de kwaliteit van de openbare ruimte op en rond de stations en reisinformatie. Stedenbaan staat voor het combineren en beter benutten van de hoofdspoorlijnen van de Zuidvleugel met stedelijke ontwikkeling rond knooppunten en stations. Het gaat om de 'Oude Lijn' van Hillegom naar Dordrecht en de 'Goudse Lijnen' naar Den Haag en Rotterdam. De ondertekening vindt plaats in Madurodam in Den Haag.

(Voor meer informatie: Karín Oostenbrink ­ Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 2161)

Wethouder Baljeu tuigt kerstboom op voor nieuw verkeersplan

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) tuigt donderdag 11 december om 8.30 uur samen met kleuters en peuters van basisschool 't Landje een kerstboom op. Hiermee wordt het nieuwe verkeersplan gevierd dat is uitgevoerd voor de Schiedamsevest. Knelpunten die bij een schouw en een wethoudersgesprek naar voren kwamen zijn omgezet in attentieverhogende maatregelen. Zo zijn er onder andere een drempel en plateau's gerealiseerd, verkeersoversteekplaatsen opgelicht en verkeersborden vervangen. Ook zijn er drempel- en 'school'-markeringen aangebracht. De kerstboom wordt opgetuigd op het schoolplein van 't Landje, aan de Schiedamsesingel 180.

(Voor meer informatie: Saskia Bergman, Communicatie dS+V, 010 - 489 9678)

Wethouder Karakus start nieuwbouwproject L'Avenue

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) verricht donderdag 11 december om 16.00 uur de officiële handeling voor de start van het nieuwbouwproject L'Avenue. Met L'Avenue worden ongeveer 400 nieuwe woningen gebouwd in Hoek van Holland, waaronder rijwoningen voor starters, praktijkwoningen, vrijstaande en geschakelde woningen. Ruimte, water, vrijheid van keuze en een gemêleerd woningsegment staan centraal in het project. De handeling vindt plaats op de bouwplaats aan de Dirk van den Burgweg West in Hoek van Holland.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Geluk sluit conferentie nazorg intensieve gezinscoaching af

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) is op donderdag 11 december om 16.15 uur aanwezig bij de conferentie De Warme Overdracht: Proeftuin Nazorg na intensieve gezinscoaching in de Clauszaal van het Groothandelsgebouw, aan het Stationsplein 45. In deze Proeftuin (2007-2008) heeft een aantal organisaties op stedelijk en deelgemeentelijk niveau samengewerkt om gezinnen die intensieve gezinscoaching achter de rug hebben (al dan niet met drang en dwang) 'warm over te dragen' aan het reguliere maatschappelijke werk en gespecialiseerde gezinszorg. Wethouder Geluk zal ingaan op de gepresenteerde resultaten.

(Voor meer informatie: Programmamanager Risicojeugd GGD, Wim Vleugels, tel. 010 ­ 433 9184)

Wethouder Kriens reikt Vrijwilligersprijs 2008 uit en opent Vrijwilligersfeest

Donderdag 11 december om 19.00 uur reikt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis de Rotterdamse Vrijwilligersprijs 2008 uit. Ook de andere genomineerden krijgen hun prijs uitgereikt en er worden bijzondere vermeldingen toegekend. Quintis Ristie verzorgt de presentatie. Om 20.00 uur opent Jantine Kriens het Vrijwilligersfeest 2008 in de Cruise Terminal op de Wilhelminapier. Ook hier presenteert Quintis Ristie het programma, de vj's Elwood Twins en het Dillon Lewis Project verzorgen de muziek.

(Voor meer informatie: Proxy, Xandra van den Bleek, tel. 010 - 213 2341)

Wethouder Harbers op The Sexuality Chair

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) neemt op donderdag 11 december om 19.30 uur in Café Strano (van Oldenbarneveltstraat 154) plaats op The Sexuality Chair. Op deze avond worden prominente gasten ontvangen op 'the Chair' om te praten over verschillende thema's. Een panel met ervaringsdeskundigen en jongeren nemen samen met het publiek deel aan het gesprek. Wethouder Harbers spreekt over het thema 'werken in de mannenwereld', over de positie van homoseksuelen bij typische mannenberoepen. De avond wordt omlijst door een divers muzikaal programma. The Sexuality Chair is een initiatief van Stichting Eenheid is Kracht. Deze stichting, bestaande uit talentvolle jonge mensen, wil een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving en het integratieproces in Nederland.

(Voor meer informatie: Stichting Eenheid is Kracht, Sergio Belfor, tel. 010 - 411 1141)

Wethouder Karakus neemt deel aan debat over MOE-landers

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt vrijdag 12 december om 13.00 uur deel aan een debat over de toestroom van MOE-landers (Midden- en Oost Europeanen). Andere deelnemers aan het debat zijn beleidsmakers en belanghebbenden, zoals Fred Burggraaf (portefeuillehouder Delfshaven) en Anthonie Mullié (Woonbron). Het debat is een vervolg op de enquête over MOE-landers van de stadsmarinier Dela Haije. De enquête wordt tijdens deze gelegenheid gepresenteerd. Het debat vindt plaats bij Bewonersorganisatie Oud-Mathenesse ­ Witte Dorp, aan de Bulgaarsestraat 4.

(Voor meer informatie: René van Noorloos, Buurtcentrum De Vlieger, tel. 010 - 476 2588)

Wethouders Harbers en Schrijer bij conferentie Beroepsonderwijs Werkt!

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) opent op vrijdag 12 december om 13.30 uur de conferentie Beroepsonderwijs Werkt! in Ahoy, aan de Ahoyweg 1. Om het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen organiseert de gemeente Rotterdam voor de derde keer de conferentie Beroepsonderwijs Werkt! De conferentie staat dit jaar in het teken van de thema's Haven, Techniek en Logistiek. Deze thema's zijn gekozen omdat komende jaren de behoefte aan goed geschoolde jonge vakmensen in het haven- en industrieel complex toeneemt, als gevolg van de vergrijzing en de uitbreiding van het haven- en industriegebied. Verschillende partijen in het haven- en industrieel complex en het onderwijs werken daarom samen om jongeren enthousiast te maken voor het werken in de Rotterdamse haven. Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) reikt rond 15.50 uur de prijzen uit voor de beste scholingsplannen. De conferentie heeft verder een zeer divers programma dat bestaat uit presentaties van best practices, speedmeets en verdiepende gesprekken met experts vanuit beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

(Voor meer informatie: Gemeente Rotterdam, Onderwijs, Jeugd en Samenleving,

Silvia van Eijsden, tel. 010 - 891 4714)

Wethouder Geluk bij NHG congres 2008 Kijk op Kids

Jeugdwethouder Leonard Geluk is op vrijdag 12 december vanaf 14.00 uur aanwezig bij het congres Kijk op Kids van het Nederlands huisartsen genootschap in concert- en congresgebouw De Doelen. Rijk en gemeente maken zich sterk voor de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG), de invoering van de Verwijsindex Risicojongeren en digitale JGZ-dossiers. In een parallelsessie staat de vraag centraal welke rol de huisarts kan en wil spelen in de (preventieve) zorg voor kinderen en jongeren en op welke wijze de samenwerking met andere partners in de zorg optimaal vorm krijgt. Wethouder Geluk geeft zijn visie op de relatie tussen huisartsenzorg en Centra voor Jeugd en Gezin.

(Voor meer informatie: Elita Zoer Congresmanagement BV, tel. 0183 - 354 057)

Wethouder Bolsius opent Groene duim Stadsdriehoek

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) opent zaterdag 13 december om 13.00 uur de Groene duim Stadsdriehoek; de binnentuin van de Doelstraat/Pompenburg. De tuin, een initiatief van de bewonersvereniging Delftse Poort, is opnieuw ingericht met bewateringsinstallatie, verlichting en nieuwe dakbedekking. Een Groene duim is de beloning voor bewonersinitiatieven om verwaarloosde (openbare) plekken in de stad op te knappen. Groene duimen zijn onderdeel van het Groenjaar 2008, waarbij het Rotterdamse groen extra aandacht krijgt. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad in en na 2008.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 - 417 9324)

En verder...

is burgemeester Ivo Opstelten op woensdag 10 december om 11.00 uur aanwezig bij de jaarlijkse militaire plechtigheid ter herdenking van de gevallenen van het Korps Mariniers. Dit jaar wordt ook een nieuwe plaquette onthuld, die wordt toegevoegd aan de reeks operaties van het Korps Mariniers waarbij mariniers om het leven zijn gekomen. De ceremonie wordt gehouden bij het Mariniersmonument nabij de van Ghentkazerne op het Oostplein.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Maarten Molenbeek 010 ­ 417 3812)

treedt loco-burgemeester Jantine Kriens op als gastvrouw tijdens de ontvangst van de deelnemers van het Human Rights and Biomedicine congres op woensdag 10 december om 17.45 uur in de Burgerzaal van het stadhuis.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 ­ 417 3410)

noot voor de redactie/