Gemeente Lansingerland


Vervolg proef-bevolkingsonderzoek darmkanker
darmkanker logo

In november 2006 is er in de regio Rijnmond een proef-bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan onder mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar.

Dit onderzoek, dat is gehouden in 7 willekeurig gekozen gemeenten, is inmiddels afgerond en op basis van de voorlopige resultaten is besloten een vervolg te geven aan het onderzoek. Voor dit vervolgonderzoek worden alle mensen uit de eerste studie opnieuw benaderd, uitgezonderd diegenen met een afwijkende testuitslag. De eerste uitnodigingen worden medio december verstuurd aan mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar uit de gemeente Lansingerland.

Darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Elk jaar wordt bij 10.000 nieuwe patiënten deze diagnose gesteld en elk jaar overlijden ruim 4.500 mensen aan deze ziekte. Door middel van een bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, wat de kans op genezing sterk verbetert. Ook kunnen goedaardige voorlopers van darmkanker worden ontdekt en verwijderd voordat ze kwaadaardig worden. Het doel van dit proef-bevolkingsonderzoek is dan ook na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor darmkankerscreening in Nederland om zo de overlevingskansen te vergroten.

Onderzoek in het buitenland heeft aangetoond dat met één ontlastingstest niet alle dikke darm tumoren of de goedaardige voorlopers hiervan worden opgespoord. Daarom moet deze test herhaald worden. Ook nieuw ontstane (voorlopers van) darmkanker kunnen met dit herhalingsonderzoek worden opgespoord. Deelname aan een herhalingsonderzoek is dus ook belangrijk voor mensen die al hebben deelgenomen aan het eerste ontlastingsonderzoek. Dit onderzoek is ook geschikt voor mensen die de ontlastingstest de vorige keer niet hebben uitgevoerd. Het is echter niet bekend om de hoeveel jaar een herhaling van deze test moet plaatsvinden. Om deze reden wordt momenteel onderzocht of een tweede screeningsronde na 1, 2 of 3 jaar het beste is. Deelnemers van het proef-bevolkingsonderzoek uit 2006/2007 krijgen dus weer een uitnodiging met een screeningsinterval van 2 jaar.

Dit gedeelte van het proef-bevolkingsonderzoek bestaat weer uit één ontlastingtest die thuis kan worden uitgevoerd. Met behulp van deze test worden (onzichtbare) spoortjes bloed in de ontlasting opgespoord, die een aanwijzing kunnen zijn voor de aanwezigheid van darmkanker of de goedaardige voorlopers hiervan. De uitslag is binnen drie weken bekend.

Voor meer informatie over de vervolgstudie van het proef-bevolkingsonderzoek kan men terecht op de website, www.dikkedarmkankerpreventie.nl.