Politie Rotterdam Rijnmond

Zondag 7 december 2008


* VIJF GEWONDEN NA BRAND IN WONING
SCHIEDAM - Zaterdagavond zijn vijf bewoners van twee woningen aan het Newtonplein gewond geraakt na een brand in een van de woningen.
Een 48-jarige bewoonster was rond half zeven in haar slaapkamer toen zij het brandalarm hoorde afgaan. Haar woonkamer stond vol met rook waarna zij direct naar haar buren ging en naar het balkon vluchtte.
De 48-jarige vrouw en twee buren zijn door de brandweer van het balkon afgehaald.
Vanwege het inademen van rook is zijn de 48-jarige vrouw en haar vier buren, in de mannen en vrouwen in de leeftijd van 17 tot 54, naar het ziekenhuis overgebracht. Naar de oorzaak van de brand wordt een nader onderzoek ingesteld.


* AANHOUDINGEN NA VERNIELING
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Politiemensen van het district Oost hebben zaterdagavond een 14-jarige Rotterdammer en een 15-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel aangehouden voor vernieling. Rond elf uur kreeg de politie de melding dat er met graffiti was gespoten op een muur van een woning aan de Elisabeth Mutsch Erf. Politiepersoneel stelde direct een onderzoek in en arresteerde de twee jongens nabij de woning.


* ANPR-CONTROLE
SCHIEDAM - Politiemensen van het district Waterweg-Noord hebben in de nacht van zaterdag op zondag in samenwerking met personeel van Irado, het parket, bureau Taxizaken van de politie Rotterdam-Rijnmond, 3VO, de Belastingdienst en het Verkeershandhavingsteam van de Verkeerspolitie een ANPR- & alcoholcontrole gehouden op de 's Gravelandseweg. Hierbij werd gebruik gemaakt van het ANPR-systeem (automatische kentekenherkenning).
In totaal werden er 607 voertuigen gecontroleerd. Twaalf bestuurders hadden teveel alcohol gedronken en werden aangehouden. Van twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd (bij een van hen werd bloed afgenomen). De hoogste gemeten hoeveelheid alcohol bij een bestuurder bedroeg 675 ugl.
De belastingdienst heeft 7 voertuigen in beslaggenomen. Er is geen geld geïncasseerd. De hoogste uitstaande belastingschuld bedroeg 116.000 euro.



* OVERVAL WONING
De recherche van het district Zuid is een onderzoek gestart naar een overval op een woning aan de Zuidhoek.
Een aantal mannen drong in de nacht van zaterdag op zondag, kort na middernacht, de woning in en bedreigde de bewoners met een vuurwapen. De 51-jarige bewoner werd tijdens de overval geschopt en geslagen. Hij raakte licht gewond.
Met een geldbedrag gingen de daders er vandoor. De aanpak van overvallen heeft voor de politie Rotterdam-Rijnmond de allerhoogste prioriteit.
Eind 2007, begin 2008 vond er grote stijging plaats. Om dit te stoppen stellen vele tientallen politiemensen dag en nacht alles in het werk om dit voor elkaar te krijgen. Zowel preventief door gericht en zichtbaar te surveilleren, denk hierbij aan de rondcirkelende helikopter of surveillance tijdens openings- en sluitingstijden en agenten die surveilleren in burgerkleding. Maar ook door onafgebroken recherchewerk om de daders te pakken. De politie arresteerde dit jaar 210 overvallers. Dit betekent niet dat de politie stopt met haar extra activiteiten. Sterker nog, de aanpak van overvallen heeft prioriteit nummer 1. Ervaring uit voorgaande jaren leert dat in de donkere maanden het aantal overvallen toeneemt. Om dit tegen te gaan hebben de politie en gemeente maatregelen genomen en zoeken daarbij de samenwerking met winkeliers als het gaat om voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld camerasystemen en de DNA-spray. Maar ook het tijdig afromen van geld is belangrijk (ofwel het zorgen dat er niet veel geld aanwezig is in winkels). Ook aan onder meer winkelend publiek en bewoners wordt gevraagd om altijd alert te zijn op verdachte omstandigheden. Betaal zoveel mogelijk met de pinpas en zorg ervoor dat zo min mogelijk mensen afweten van de mogelijke aanwezigheid van waardevolle goederen of geldbedragen in uw woning/kluis.
De politie gaat verder met de onderzoeken, preventieve acties en ontwikkelt zich hierbij ook op technologisch gebied. Voor (potentiële) overvallers geldt dat zij door de politie, hetzij thuis of na het uitzitten van de gevangenisstraf, gewaarschuwd worden. De politie houdt ze in de gaten en zet alles op alles om verdachten van overvallen aan te houden.


* POLITIE NEEMT 23 WAPENS IN BESLAG
HOOGVLIET - Politiemensen van het district Zuid hebben zaterdagmiddag drie mannen aangehouden voor wapenbezit. Na een melding dat op de Duifhuisweg een vuurwapen in een dashboardkastje van een auto was gezien, stelden agenten direct een onderzoek in.
In een woning aan de Cromme Meth arresteerden politiemensen 18-jarige man uit Spijkenisse. Tijdens een doorzoeking in de woning troffen agenten in totaal 23 wapens aan waaronder pistolen, revolvers, zwaarden, kruisbogen en luchtdrukgeweren met munitie. In de betrokken auto lag een gasdrukpistool. De wapens zijn in beslag genomen.
De twee bewoners, mannen van 19 en 51, meldden zich later die middag bij een politiebureau waar ook zij werden gearresteerd. De recherche stelt een nader onderzoek in.