Kas als Energiebron op VN Klimaatconferentie in Poznan

08/12/2008 10:00

Productschap Tuinbouw

Zoetermeer - 8 december 2008

Kas als Energiebron wordt op de VN Klimaatconferentie in Poznan, Polen als paradepaardje van Nederland gepresenteerd. Op de Klimaattop, van 1 tot en met 12 december, etaleren de deelnemende landen hun successen op het gebied van duurzaamheid. Op voorspraak van milieuminister Cramer presenteert Nederland onder andere de Kas als Energiebron als kansrijke ontwikkeling.

Collega-minister Verburg van LNV heeft hierop positief gereageerd door als medefinancier van de Kas als Energiebron deze kans aan te grijpen om het verhaalvan de Kas als Energiebron op de klimaatconferentie te vertellen en aan een wereldwijd publiek telaten zien. LNV stelde een kas beschikbaar en een deel van de innovatieve inrichting.

In een kas van 8 x 4 meter etaleert Nederland duurzame ontwikkelingen in de glastuinbouw onder de vlag van het Programma Kas als Energiebron. Dit zijn behalvehet verhaal van de Kas als Energiebron en z'n zeven transitiepaden, drie verhalen van ondernemers: een kas die energie levert aan een zorginstelling; tomaten die op aardwarmte groeien en een ondernemer die zonder gasaansluiting orchideeën kweekt. En tot slot nog een paneel met een prijswinnend concept voor een semi-gesloten kas bij WUR Glastuinbouw, de Zowakas. In de kas staan energiezuinig geteelde potorchideeën. Minister Cramer zal de kas donderdagmiddag 11 december bezoeken.

Het Programma Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor aanzienlijke vermindering van CO2-emissie en sterk verminderde afhankelijkheid van fossiele energie voor de glastuinbouw in 2020. Kas als Energiebron is een door vele partijen gedragen en ondersteund co-innovatieprogramma.

LTO Glaskracht Nederland, het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van LNV zijn initiatiefnemers, trekkers en financiers van het Programma Kas als Energiebron.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.