AutoRai

Suzuki sluit Wereldkampioenschap Rally in stijl af

(12/8/2008)
Het Suzuki World Rally Team heeft haar debuutjaar met de SX4 WRC in het FIA World Rally Championship helemaal in stijl afgesloten en evenaarde dit weekend haar beste resultaat. Het jeugdige Zweedse talent P-G Andersson finishte op een voortreffelijke vijfde plaats in de Wales Rally GB, net zoals vorige maand in de Rally Japan.

Teamgenoot Toni Gardemeister completeerde het succes door als zevende te eindigen waardoor het team voor de tweede achtereenvolgende keer met beide autoâs punten scoorde voor zowel het wereldkampioenschap bij de rijders als bij de merken. Een uiterst positief slot van een seizoen waarin de Suzuki SX4 WRC voortdurend sneller en betrouwbaarder werd.

De eerste dag van de Wales Rally GB werd gekenmerkt door extreem slecht weer waardoor zelfs twee klassementsproeven niet doorgingen en vier andere KPâs moesten worden ingekort. Desondanks trotseerden vele duizenden fans, ook uit Nederland, het Britse klimaat om de strijd te zien op klassieke proeven die sinds 2001 niet meer waren verreden. Ondanks het vele ijs en de buitengewoon gladde condities maakten Suzuki-coureurs Gardemeister en Andersson geen enkele fout. P-G Andersson sloot de eerste dag zelfs af op de derde plaats in de algemene rangschikking, een uitstekend resultaat.

Op de tweede dag moesten de deelnemers 129.21 wedstrijdkilometers afleggen, waarbij de langste klassementsproef van de Rally Great Britain, die van Resolfen, tweemaal moest worden afgelegd. De laatste KP op zaterdag werd georganiseerd in het Millennium Stadium van Cardiff, thuisbasis van het rugbyteam van Wales.

Op de derde dag stonden er nog eens bijna honderd zware wedstrijdkilometers op het programma door de bossen van Wales, onderbroken door een service in Swansea. Wederom maakten de Suzuki-rijders op de beijzelde bospaden geen enkele fout. Andersson kon daardoor zijn vijfde plaats consolideren terwijl Gardemeister zelfs nog een plaatsje wist te klimmen naar de zevende plaats.

Beide Suzukiâs SX4 WRC legden het gehele wedstrijdparcours drie dagen lang zonder noemenswaardige technische problemen af, waarmee de kracht en de betrouwbaarheid van de Suzuki-wedstrijdmachines onder zware omstandigheden overduidelijk werden aangetoond. Tijdens de rally pasten beide rijders de wielophanging van hun SX4 van tijd tot tijd aan de omstandigheden aan maar door de grote variatie was het zaak om het juiste compromis te vinden. Regelmatig realiseerden de Suzuki-rijders tijden in de top vijf.

De laatste proeven legden P-G en Toni zich er op toe om aan de finish te komen en namen ze geen enkele risico. Wel slipte Gardemeister nog een keer op een stuk ijs, maar dat bracht zijn zevende plaats niet meer in gevaar.

Toni Gardemeister
Toni Gardemeister: âOp de derde dag hadden we gelukkig mee grip dan de eerste twee dagen. Toch schrok ik vanmorgen nog even toen ik de gordijnen open deed, want alles was bevroren. Op proef 17 ben ik er op een stukje ijs dan ook nog even af gegaan, maar zonder grote gevolgen. Afgezien daarvan heb ik geen echte problemen gehad. Ik ben blij dat ik het seizoen af kan sluiten met het behalen van punten. Het is duidelijk dat wij de SX4 gedurende het seizoen aanzienlijk hebben verbeterd, zowel qua betrouwbaarheid als qua snelheid.â

P-G Andersson
P-G Andersson: âIk heb echt een goede rally gereden met als hoogtepunt dat ik de eerste dag afsloot met een derde plaats in de algemene rangschikking. De laatste dag heb ik mij erop geconcentreerd om mijn 5^e plek niet te verliezen en mijn SX4 heeft drie dagen lang geen krimp gegeven. Dit was een prima manier om het seizoen af te sluiten.â

Suzuki World Rally Team Director Shusuke Inagaki over de prestaties van zijn rijders en Suzuki: âDe Wales Rally Great Britain staat bekend om zijn zware omstandigheden en die waren dit jaar nog slechter dan verwacht. Desondanks waren onze autoâs uiterst betrouwbaar en onze rijders hebben ze op de weg gehouden. Met als resultaat dat we voor de tweede achtereenvolgende maal beide auto autoâs in de punten aan de finish hebben gekregen. Een duidelijk bewijs van de vooruitgang die we hebben geboekt en ik wil iedereen in het team dan ook bedanken voor hun inzet en prestaties.â