Gemeente Enschede

Legesvrije huwelijken verplaatst naar stadskantoor

Vanaf 1 januari 2009 worden de legesvrije huwelijken en partnerschapsregistraties op woensdagmorgen om 08.30 en 08.45 voltrokken in kamer 21 van het Stadskantoor aan de Hengelosestraat 51.

Een legesvrij huwelijk bestaat uit het geven van het "ja-woord" en het voorlezen en tekenen van de akte. Er wordt geen muziek gedraaid en er kan geen voorkeur voor een bepaalde ambtenaar opgegeven worden. In kamer 21 kunnen naast het bruidspaar maximaal 4 personen erbij aanwezig zijn.

Daarnaast heeft de gemeenteraad bepaald dat bruidsparen met een inkomen op of onder het bijstandsniveau, hun huwelijk kosteloos kunnen laten voltrekken in de trouwzalen 1 en 2 van het Stadhuis. Zij kunnen zelf het tijdstip bepalen en ontvangen alle gebruikelijke egards. Voorwaarde is wel, dat tenminste één van de partners in Enschede ingeschreven staat.

Bruidsparen kunnen zelf ook een verzoek doen voor een eenmalige trouwlocatie. Dit verzoek moet 12 weken voor de huwelijksdatum ingediend worden bij de afdeling Publieksdienstverlening van de gemeente Enschede. Hieraan zijn extra kosten verbonden, omdat de beoogde locatie getoetst moet worden aan de wettelijk voorgeschreven eisen. De extra leges, boven de leges van een normale huwelijksvoltrekking in het Stadhuis, bedragen EUR 500,-.

Geplaatst: 08 december 2008.

8 december 2008