Dienstenbond CNV

Nieuws

5 december 2008

Gerommel over roosters en vrije dagen bij drukkerij Telegraaf

Bij de rotatiedrukkerij Voorburgwal van `de krant van wakker Nederland' zijn de problemen rond het nieuwe werkrooster nog steeds niet opgelost. Ondernemingsraad en directie zijn het met name oneens over de compensatie voor het draaien van een zondagsdienst. Dat de directie nu ook de `3 cao-dagen' heeft ingetrokken gooit olie op het vuur.

Zondagsdienst
Aanvankelijk werd de zondagsdienst op vrijwillige basis gedraaid. Er stond ook een compensatie tegenover, zowel financieel als in tijd. Met de invoering van de nieuwe roosters is afgesproken dat de zondagsdienst niet langer vrijwillig is, maar gewoon wordt ingeroosterd. De compensatie voor het draaien van de dienst zou echter niet gewijzigd worden. Volgens de or heeft de directie deze laatste toezegging naast zich neergelegd: van de vrije uren die een medewerker met het draaien van een zondagsdienst verdiende is in de nieuwe roosters geen spoor meer. CNV Media is geneigd het met de or eens te zijn maar heeft in oktober de directie om extra informatie gevraagd. Deze is nu - eindelijk - binnen. Na bestudering zal CNV Media aansturen op een nieuw overleg.

3 cao-dagen
In de Grafimedia cao staat dat werknemers die een dag-nacht rooster draaien, waarin om de week een reeks van zes nachtdiensten geldt, recht hebben op 21,6 uur extra vakantie: de zogenoemde 3 cao-dagen. De directie heeft besloten deze dagen in te trekken omdat er bij de drukkerij niet meer met een dag-nacht maar met een dag-dag-nacht rooster wordt gewerkt. Het is echter maar de vraag of dit besluit terecht is. Ten eerste staan de decentraal gemaakte afspraken bij TDG een heel andere interpretatie toe. Op z'n minst zou er gesproken moeten worden over het afbouwen van de uren. Ook hierover moet, op korte termijn, duidelijkheid ontstaan.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt contact opnemen met bestuurder Peter Bloemendaal, telefoon: 035 64 60 580. Per e-mail kan ook: p.bloemendaal@remove-this.cnvdibo.nl.