Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer wint Stadsvogelprijs 2008

Klik hier voor vergroting.

Stadsvogelprijs

Zoetermeer heeft de Stadsvogelprijs 2008 gewonnen. De prijs is door Vogelbescherming Nederland in het leven geroepen om projecten voor stadsvogels te stimuleren. De gemeente heeft de prijs gewonnen voor het project Oosterheem 50. Met dit project probeert de gemeente vijftig soorten vogels te laten broeden in de wijk Oosterheem. Wethouder Frank Speel nam de prijs donderdag 4 december in ontvangst.

Zoetermeer was naast Heerhugowaard en Terneuzen een van de genomineerden. Zoetermeer wint hiermee een bedrag van 20.000 euro, dat moet worden besteed aan een nieuw stadsvogelproject. Gemeente kan daarbij rekenen op inhoudelijk advies van Vogelbescherming. Aan welk stadsvogelproject de gemeente het geldbedrag gaat besteden, is nog niet bekend.

De jury is van mening dat het project van de gemeente Zoetermeer boven de andere projecten uitsteekt, omdat de gemeente er alles aan doet om de gloednieuwe wijk Oosterheem om te toveren tot de vogelvriendelijkste nieuwbouwwijk van Nederland. Zoetermeer verleidt vijftig soorten vogels om in deze wijk te komen broeden. Er is eerst gekeken welke vogels er zouden kunnen leven. Vervolgens worden er tal van maatregelen per soort genomen. Zo komt er een permanente oeverzwaluwwand, een vogelvriendelijke inrichting van binnenterreinen en krijgen huizen vogelvides. Er is ook aan de bewoners gedacht. Er zijn vogelexcursies, vogelkijkhoeken, vogelkijklessen op basisscholen en er is een lokale vogelherkenningskaart. De gemeente werkt in dit project samen met Vogelwerkgroep Zoetermeer en woningbouwcorporatie Vestia.

Vogelbescherming Nederland reikt de prijs uit om gemeenten te motiveren om goede projecten voor stadsvogels op te zetten en om mensen bewust te maken van de vogels in hun stad. Alle inzendingen worden gebundeld in een brochure die dient als voorbeeld en inspiratie voor andere gemeentes. Deze brochure verschijnt bij de start van de stadsvogelprijs 2009. Meer informatie staat op
www.vogelbescherming.nl/stadsvogelprijs.

Dinsdag 9 december om 19.25 uur wordt op televisie in het programma Vroege Vogels op Nederland 2 aandacht besteed aan de Stadsvogelprijs
2008 met beelden van het project in Oosterheem.