Gemeente Zoetermeer

Diversiteit en gelijke behandeling op de arbeidsmarkt

Tijdens de conferentie `Diversiteit en gelijke behandeling in bedrijf' op 10 december 2008 ondertekenen ruim 40 partijen uit Zoetermeer een convenant, in aanwezigheid van minister Guusje ter Horst. Deze publiek-private samenwerking is bedoeld om ondernemers te stimuleren meer vrouwen, allochtonen, ouderen en gehandicapten aan te nemen. Want alleen organisaties met een divers team dat een afspiegeling is van de lokale bevolking kunnen de aanstaande slag op de arbeidsmarkt winnen.

Waarom dit convenant? Diversiteit en het bevorderen van gelijke behandeling op de arbeidsmarkt vraagt hoge aandacht van de gemeente Zoetermeer. Het volwaardig meedoen aan de Zoetermeerse samenleving gaat niet voor iedereen vanzelf. Het werkzame deel van de beroepsbevolking weerspiegelt niet de samenstelling van de bevolking. Het aandeel personen uit kwetsbare groepen (waaronder allochtonen, personen met een arbeidshandicap, ouderen en vrouwen) is ondervertegenwoordigd.

Wethouder Edo Haan over het convenant: `Er is nog te weinig aandacht voor het zo optimaal mogelijk gebruik maken van de aanwezige diversiteit in de beroepsbevolking. Werkgevers laten hier kansen liggen. Door diversiteit in het personeelsbestand profiteren werkgevers van verscheidenheid in kennis, ideeën en ervaringen. Diversiteit is een winstmaker!'

Zoetermeer en lokale werkgevers slaan met de ondertekening van het convenant de handen ineen om diversiteit en gelijke behandeling op de arbeidsmarkt te bevorderen. Dit betekent niet alleen dat partijen concrete stappen gaan zetten om binnen hun eigen bedrijf de in- en doorstroom van `diverse' groepen te bevorderen, maar ook dat zij andere werkgevers enthousiasmeren en bewust maken van het belang van diversiteit- en gelijke behandelingsbeleid.

Gezamenlijk hebben de convenantpartijen 200 vacatures, leerwerkbanen en stageplaatsen beschikbaar gesteld om zo hun personeelssamenstelling diverser te maken. Om ook anderen over de streep te trekken wordt vandaag de website www.gelijkebehandelinginbedrijf.nl gelanceerd.