Waterschap Roer & Overmaas


aanpak zwerfvuil in Limburg

Waterschap wil gezamenlijke aanpak zwerfvuil in Limburg

Waterschap Roer en Overmaas wil de komende jaren samen met andere overheden en terreinbeheerders het zwerfvuil langs en in beken en kaden in Zuid- en Midden-Limburg aanpakken. Roer en Overmaas heeft van SenterNovem een subsidie van bijna 130.000 euro ontvangen om deze aanpak te stimuleren.

De kosten voor het opruimen van zwerfafval nemen elk jaar toe. Alleen al het Waterschap Roer en Overmaas geeft jaarlijks meer dan 150.000 euro uit aan het opruimen van zwerfafval langs en in beken, regenwaterbuffers en kaden. Hetzelfde beeld is te zien bij andere overheden en terreinbeheerders. Het waterschap wil dan ook nauw samenwerken met bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, Stichting Ark, de provincie Limburg, gemeenten, Waterschap Peel en Maasvallei, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Reinwater en het Limburgs Landschap.

Het veranderen van het gedrag van mensen moet uiteindelijk de hoeveelheid zwerfvuil in Limburg net minstens 20% verminderen. Voorzitter Jan Schrijen: "Zwerfvuil kost niet alleen veel geld, maar is ook nog eens schadelijk voor het milieu en de dieren. Denk maar eens aan runderen of vogels die kunststof eten en kunnen stikken in dit onverteerbare "voedsel". Een gezamenlijke aanpak van zwerfvuil ligt dan ook voor de hand. Gedrag veranderen is nu eenmaal heel moeilijk. Een aanpak moet daarom op verschillende terreinen tegelijkertijd plaatsvinden: opruimen, het aanbrengen van voorzieningen als prullenbakken en blikvangers, communicatie met burgers en schoolgaande jeugd, maar ook pure handhaving: hoge boetes bij overtredingen".

Het project waarover subsidie is verkregen heeft een looptijd van bijna 2 jaar en duurt tot eind september 2010. Het waterschap is echter van plan om de samenwerking blijvend te continueren. Meer informatie over het project is te vinden op www.zwerfvuil.eu en op de website www.overmaas.nl