Gemeente Drechterland

8-12-2008

Landelijke voorschriften voor brandveiligheid gebouwen

Per 1 november 2008 gelden landelijke voorschriften voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) en de gemeentelijke voorschriften worden nu vervangen door één landelijke set aan voorschriften gelden. Per 1 januari 2009 zal gestart worden met het digitale formulier gebruiksmelding en gebruiksvergunning. Met het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor iedereen in elke gemeente gelijk.

Fase 1
Op 1 november 2008 treedt fase 1 van het Gebruiksbesluit in werking. Dan worden de voorschriften voor brandveilig gebruik uit de modelbouwverordening van de VNG overgeheveld naar landelijke regelgeving. Fase 2 van het Gebruiksbesluit betreft de afstemming van de bouwtechnische, installatietechnische en gebruikstechnische eisen. Deze afstemming vindt plaats in 2009. Meer informatie is te lezen in het informatieblad 'Brandveiligheid - landelijke uniformering voorschriften brandveilig gebruik bouwwerken'.

Pakket wijziging bouwregelgeving
Om de regeldruk verder te verminderen werkt VROM aan een samenhangend pakket van wijzigingen van de bouwregelgeving. Dat pakket bestaat uit wijziging van het Bouwbesluit 2003 en invoering van de tweede fase van het Gebruiksbesluit. Recent is een ambtelijk werkdocument op de VROM-site gepubliceerd met de voorgenomen wijzigingen van het Bouwbesluit 2003. Dit document vormt het uitgangspunt voor de samenvoeging van Bouwbesluit en Gebruiksbesluit.

Helpdesk Bouwregelgeving en gebruiksbesluit
Vragen over toepassing van het Gebruiksbesluit of brandveilig gebruik van bouwwerken? U kunt via de website van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM)