Gemeente De Bilt


Gemeente investeert in vrijwilligerswerk, mantelzorg en participatie

De gemeente De Bilt wil vrijwilligerswerk en mantelzorg beter ondersteunen en meer stimuleren. Wethouder Mittendorff maakte dit bekend tijdens een gemeentebrede vrijwilligersavond op 28 november jl. De wethouder laat het niet bij woorden. Eerder al nodigde hij betrokken partijen uit om tot gezamenlijke organisatievoorstellen te komen.

De gemeente wil de ondersteuning van het vrijwilligerswerk de komende jaren verder uitbreiden, professionaliseren en verankeren. Bovendien haakt de gemeente aan bij het samen gaan van de ondersteuning voor het vrijwilligerswerk met de ondersteuning voor mantelzorg, vrijwillige hulpverlening en participatiebevordering. De bedoeling is in overleg met de betrokkenen te komen met uitgewerkte voorstellen voor de meest geschikte organisatievorm. De voorstellen worden eind maart 2009 aan het college aangeboden. Voordat de gemeente definitief besluit krijgen maatschappelijke organisaties en vrijwilligersorganisaties eerst nog gelegenheid te reageren op de plannen van de gemeente.

Tijdens een Startconferentie op 27 november jl. hebben de betrokken organisaties de bestaande ondersteuning op een rij gezet, gediscussieerd over de plannen van de gemeente en aangegeven betrokken te willen blijven bij de ontwikkelingen.

Wat ging vooraf?

Vanaf 2001 is de gemeente steeds meer gaan investeren in de algemene ondersteuning van vrijwilligerswerk en mantelzorg. In het internationaal jaar van vrijwilligers (2001) werden o.a. cursussen aangeboden. In de periode 2002-2006 vond een gemeentelijk project vrijwilligerswerk plaats met als doel een impuls te geven aan het vrijwilligerswerk. Ondanks de tijdelijkheid van dit project kunnen vrijwilligers(organisaties) tot op heden nog profiteren van: een collectieve vrijwilligersverzekering (gemeente), een vrijwilligersvacaturebank (Stichting Meldpunt Vrijwilligerswerk), coördinatie maatschappelijke stages (stichting MeanderOmnium), een makelaar/beursvloer maatschappelijk betrokken ondernemen (Stichting Samen voor De Bilt) en een jaarlijkse vrijwilligersavond (werkgroep Internationale VrijwilligersDag).

Na afloop van het vrijwilligersproject vonden in 2007 diverse inventarisaties plaats ter ondersteuning van de ontwikkeling van een actueel vrijwilligerswerkbeleid door de gemeente: een evaluatie van het gemeentelijk project vrijwilligerswerk 2002-2006, een monitor vrijwilligerswerk, een werkconferentie vrijwilligerswerk en een onafhankelijk onderzoek naar de gewenste ondersteuningsstructuur voor vrijwilligerswerk en mantelzorg. Op basis van de uitkomsten van deze inventarisaties, in samenhang bezien met elkaar en met gerelateerd beleid (beleid Wet Maatschappelijke Ondersteuning, sport, cultuur, sociaal-cultureel werk, ondersteuning mantelzorg, vrijwillige hulpverlening, pilots MENS, beleid sociale zaken, etc.) heeft de gemeente een aantal uitgangspunten en gewenste functies voor de ondersteuning van het lokaal vrijwilligerswerk vastgesteld.

De Bilt, 8 december 2008