Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Verkoop voormalig schoolgebouw Erasmusweg aan woningstichting Lefier (persbericht 069, 2008)

Dinsdag 2 december 2008 heeft het College van burgemeester en wethouders besloten om de voormalige locatie AJC aan de Erasmusweg te verkopen aan woningstichting Lefier. Een gedeelte is bedoeld om het centraal werkende deel van haar organisatie te huisvesten. Op het resterende deel van de locatie zal Lefier woningen gaan bouwen. Daarmee wordt Hoogezand de statutaire vestigingsplaats van de nieuwe woningcorporatie.

Woningstichtingen Volksbelang, corporatie Wooncom en corporatie IN fuseren op 1 januari 2009. De nieuwe corporatie, met een totaal woningbezit van ca. 35.000 woningen, gaat vervolgens opereren onder de naam "Lefier". Binnen Lefier is afgesproken dat het centraal werkende deel van de organisatie gehuisvest wordt in Hoogezand. Met de verkoop van de locatie aan Lefier kan worden bewerkstelligd dat deze nieuwe corporatie statutair gevestigd is in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Voor de huisvesting heeft men het oog laten vallen op het schoolgebouw aan de Erasmusweg. Het idee is om de delen van het gebouw die niet voor het kantoor gebruikt worden op andere wijze in te vullen. Daarbij denkt Lefier aan beperkte kantoorruimte (aan wonen gerelateerde bedrijvigheid), een expositieruimte (voormalige gymzaal) en `atelierwoningen' (voormalige praktijklokalen). Een beperkt deel van de school zou alsnog moeten worden gesloopt. Het westelijk deel van de locatie zou ingevuld kunnen worden met (sociale) woningbouw. Vanuit de huidige kantoren van Volksbelang, Wooncom en IN blijven de woonbedrijven de plaatselijke zaken behartigen. De ontwikkeling past om een aantal redenen in de filosofie van de gefuseerde corporatie:


- Lefier is een regionale corporatie en kiest er bewust voor zich statutair in de regio te vestigen;


- Lefier wil duurzaam opereren. Lefier is van mening dat de karakteristieke school als cultureel erfgoed kan worden gezien en als zodanig moet worden behouden;


- Lefier wil werken op een inspirerende plek, door de combinatie van het kantoor met de genoemde functies te realiseren.

Op basis van deze ideeën heeft overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van Lefier en de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Hoewel nog een aantal zaken nader uitgewerkt moet worden zijn er voldoende argumenten voor het College van burgemeester en wethouders om in principe in te stemmen met de verkoop aan en ontwikkeling door Lefier van de voormalige schoollocatie.
De verkoop van de schoollocatie aan Lefier is de beste garantie voor een snelle invulling van de locatie op korte termijn. De steller van het keuzedocument Stadscentrum, blijft als gemeentelijk adviseur betrokken bij de verdere uitwerking van het door Lefier te realiseren plan.