Gemeente Eersel


LEADER Kempenland klaar voor een nieuwe start

Met het aantreden van mevr. Houben als nieuwe voorzitter van de LEADER commissie in Kempenland is er een goede basis gelegd voor de komende periode (2009-2013). Voor de komende jaren is er een bedrag van 3,5 miljoen gereserveerd voor projecten gericht op economie en leefbaarheid in de gemeenten: Bladel, Eersel, Goirle, Hilvarenbeek, Oirschot, Oisterwijk (de oude gemeente Moergestel) en Reusel-De Mierden.

LEADER Kempenland zet zich in voor het versterken van de leefbaarheid van Kempenland. Hiervoor zet LEADER in op het ontwikkelen en benutten van het bestaande economisch potentieel. LEADER doet dit nadrukkelijk in samenwerking met de lokale initiatiefnemers. De inbreng van nieuwe initiatieven en ideeën vanuit de bevolking staat hierbij centraal. Enkele projecten die met de bijdrage van LEADER in het verleden al succesvol zijn afgerond, zijn: de kiosk met pit te Netersel, draaiorgelmuseum Dansant te Hilvarenbeek en het aantrekkelijker maken van de regio Oirschot door het Land van Oirschot.

LEADER maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in het Streekhuis Kempenland, gevestigd in Hilvarenbeek.