Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 dec 2008

Supersnelrecht tijdens jaarwisseling

Tijdens de komende jaarwisseling worden snelrechtzittingen georganiseerd, zodat schadeveroorzakers en overlastgevers snel en effectief worden gestraft. Voor het overgrote deel van de Randstad gaat supersnelrecht gelden.

Bij supersnelrecht bepaalt de politierechter, in plaats van de rechter-commissaris, of iemand terecht gearresteerd is. De rechter-commissarissen hebben zo meer tijd over voor omvangrijke en complexe zaken.

In de rest van Nederland wordt het `normale' snelrecht ingezet, dat betekent dat verdachten binnen veertien dagen worden berecht. Bovendien willen de ministers van BZK, Justitie en VROM daders uit de anonimiteit halen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van camera's en door overlastgevers er actief op te wijzen dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn. De ministers willen dat de aandacht van gemeenten zich richt op `hot spots': plaatsen als pleinen en kruispunten die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden, en op `hot shots': de (potentiële) daders.

De gemeente Amsterdam gaat bovendien de mogelijkheid onderzoeken om bekende raddraaiers rond de jaarwisseling van de straat te houden. In Rotterdam krijgen bekende raddraaiers in de aanloop naar de jaarwisseling een agent op bezoek of worden per brief gewaarschuwd. Wie in Utrecht in de fout gaat zit tot 2 januari in de cel en Den Haag zet extra mensen in om huisvuil van de straat te halen en zo branden te voorkomen.

Voor de aanpak van ongeregeldheden tijdens Oud en Nieuw zijn geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig. Een landelijk plan van aanpak heeft geen zin, aangezien de situatie per regio, stad en dorp verschilt. Wel is een stevige samenwerking tussen politie, hulpverleningsdiensten en gemeente nodig. De gemeenten voeren de regie over de voorbereiding en maken afspraken in de Veiligheidsregio.

De ministers laten de tijd waarop op oudjaarsdag vuurwerk afgestoken mag worden (van 10 uur 's morgens tot 2 uur 's nachts) ongewijzigd. Hiermee wordt het advies van de Commissie Overlast Jaarwisseling (commissie-De Graaf) opgevolgd. Het beperken van de afsteektijd zou betekenen dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden. Dit vraagt veel inzet van de politie, dat ten koste gaat van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden.