NMBS

NMBS-Groep opent nietuwe stopplaats Beervelde

08/12/2008

Infrabel, NMBS en NMBS-Holding hebben vandaag de nieuwe stopplaats in Beervelde officieel geopend. Deze stopplaats op de spoorlijn Gent Antwerpen werd in 1984 gesloten. Met deze heropening net geen 25 jaar later wordt Beervelde, deelgemeente van Lochristi, voortaan weer op een snelle manier per spoor met Gent en Sint-Niklaas / Antwerpen verbonden. De NMBS-Groep wil zo haar klanten in Beervelde en omgeving een kwalitatieve dienstverlening aanbieden.

Trein stopt opnieuw in Beervelde

Vanaf maandag 15 december stoppen er na een onderbreking van 25 jaar weer opnieuw treinen in Beervelde. Dit zal het openbaar vervoersaanbod in de gemeente aanzienlijk verbeteren. Het centrum van Beervelde wordt voortaan op een snelle en filevrije manier per spoor met Gent en Antwerpen verbonden.

De stopplaats Beervelde op de spoorlijn Gent Antwerpen (lijn 59) werd in 1984 gesloten. Het stationsgebouw kreeg een andere bestemming en de perrons verdwenen mettertijd. Na een haalbaarheidsstudie door de NMBS om na te gaan of er voldoende potentieel was om de stopplaats te heropenen, kon Infrabel met de werkzaamheden starten.

Nieuw toegankelijk perron met helling

Infrabel bouwde vervolgens in Beervelde twee nieuwe hoge perrons van 250 meter lengte met gemakkelijke toegangshellingen voor minder mobiele personen en kinderwagens. In tegenstelling met vroeger heeft Infrabel ervoor gekozen om de twee perrons geschrankt aan te leggen ten opzichte van de overweg. Dat heeft als voordeel dat de overweg minder lang gesloten blijft als er een trein in Beervelde stopt.

Op elk perron komt er een modern schuilhuisje en zitbanken. Uiteraard is er ook een omroepinstallatie voorzien om de wachtende reizigers in te lichten. De perrons zijn volledig bevloerd en voorzien van noppentegels en geleidelijnen voor visueel mindervalide reizigers. Deze investering past in de strategie van Infrabel voor een permanent streven naar een beter en comfortabeler onthaal van de reizigersinfrastructuur. Infrabel investeert ongeveer 1,25 miljoen euro in de nieuwe stopplaats.

Fietsenstalling en
parking

Het succes van een stopplaats hangt in belangrijke mate af van de bereikbaarheid en de faciliteiten voor het stallen van fietsen en parkeren van autos.

NMBS-Holding heeft een comfortabele overdekte stalling gebouwd voor 84 fietsen. Het gaat om een investering van 70.000 euro. De NMBS-Holding wil de reizigers die met de fiets naar het station komen een degelijke stalling bieden. Het fietsenrek biedt een maximale bescherming tegen beschadiging en zorgt voor een zeer goede diefstalbescherming indien de eigenaar een degelijk slot gebruikt.

Bij de stopplaats Beervelde is ook een nieuwe parking aangelegd voor 70 autos. NMBS-Holding investeerde 240.000 euro. Deze investering past in het beleid van NMBS-Holding om de stations met alle voortransportmiddelen goed bereikbaar te maken. De stopplaats wordt ook bediend door bussen van De Lijn (lijn Deinze Gent Beervelde).

Snelle en vlotte verbindingen naar Gent en Antwerpen

Vanaf 15 december 2008 zullen reizigers in Beervelde tijdens de week op de trein kunnen stappen richting Antwerpen-Centraal en Gent-Sint-Pieters. Deze verbinding is een verlenging van de L-trein Antwerpen-Centraal Lokeren op lijn 59. Beervelde, Gent-Dampoort en Gentbrugge zijn bijkomende stops. Gent-Sint-Pieters wordt de nieuwe eindhalte. s Ochtends stopt er tijdens de week ook de P-trein Sint-Niklaas- Brussel die via Gent-Dampoort spoort. s Avonds is er dezelfde trein vanuit Brussel richting Sint-Niklaas. Voorlopig voorziet NMBS voor de stopplaats Beervelde geen bediening tijdens het weekend.

Na uitvoerig onderzoek werd beslist de stopplaats in Beervelde (grondgebied Lochristi) opnieuw te openen. Beïnvloedende factoren waren onder andere de schatting van het aantal reizigers, een analyse van de andere vervoersmiddelen en de toestand van de stopplaats. Vooral de toegenomen bevolkingsgroei van Lochristi, de toekomstige woonuitbreiding en de congestieproblemen voor zowel auto- als busvervoer speelden een belangrijke rol bij deze beslissing.