Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 dec 2008

Proef met camera's tegen overvallen

De Rotterdamse politie krijgt de kans om via een camera live mee te kijken als er een overval plaatsvindt. Op die manier kunnen agenten die ter plaatse gaan, de dader meteen herkennen en aanhouden. Hiervoor is een proef van start gegaan.

Zodra de winkelier wordt overvallen drukt hij een knop in, waarna de meldkamer direct de beelden van de camera in de winkel doorkrijgt. Daarnaast worden er meteen politie-eenheden naar de winkel gestuurd om de overvallers op heterdaad aan te houden. Mocht dat niet lukken dan zoekt de meldkamer na de overval naar camera's in de buurt van het pand om zo de overvaller na het verlaten van de winkel te blijven volgen. Mochten de overvallers toch nog ontkomen, dan worden de beelden gebruikt om de overvallers later alsnog op te sporen. De komende weken worden achttien winkels met het camerasysteem uitgerust.

Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die met het systeem experimenteert. De camera's volgen in een reeks van maatregelen die de politie Rotterdam-Rijnmond, de gemeente Rotterdam en winkeliers inzetten tegen overvallers. Een onlangs geĂŻntroduceerde DNA-spray maakt daar ook deel van uit.

De proef met de camera's duurt een jaar. In dat jaar wordt bekeken of het middel zowel voor de winkelier als voor de politie het gewenste effect heeft. Ook wordt onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel bij de betreffende winkeliers.