Protest Greenpeace tegen illegale walvisjacht bij ambassade Japan

08/12/2008 13:06

St. Greenpeace Nederland

Greenpeace protesteert vandaag voor de Japanse ambassade in Den Haag tegen de illegale Japanse walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan. Een levend standbeeld op een sokkel draagt een weegschaal én een harpoen. Deze Vrouwe Justitia staat voor een spandoek met de tekst WHALING ON TRIAL. Aan de vooravond van de jaarlijkse walvisslachting in de Zuidelijke Oceaan maakt Greenpeace hiermee duidelijk hoe momenteel zelfs de rechtsspraak in Japan wordt misbruikt om de walvisjacht goed te praten. Twee medewerkers van Greenpeace worden berecht om hun aandeel in het onthullen van een corruptieschandaal in de Japanse walvisindustrie. Tegelijkertijd met dit protest vinden in vijftien landen vergelijkbare acties van Greenpeace plaats. Het is de aftrap voor een campagne waarin Greenpeace de druk op de Japanse overheid opvoert om de illegale walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan te beëindigen.

Op dit moment wordt in Japan niet de walvisjacht berecht, maar twee walvisbeschermers. Het gaat om medewerkers van Greenpeace, die eerder dit jaar door de bemanning van de walvisvloot gesmokkeld walvisvlees bij de politie aandroegen als bewijs voor grootschalige corruptie, maar nu als dieven worden vervolgd. De onthulling van corruptie zorgde voor grote aandacht voor de walvisjacht in de Japanse media; en dat in een land waar normaal niet over dat soort onderwerpen wordt bericht. Het bracht de overheid ernstig in verlegenheid. In plaats van deze fraude verder te onderzoeken staan echter de twee mensen van Greenpeace Japan terecht. "De wereld op zijn kop", stelt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace. "Wanneer iedereen die tegen de walvisjacht is daadwerkelijk in de gevangenis zou belanden, zou Japan aardig wat cellen bij moeten bouwen."

Tegelijk met de activiteiten bij tal van Japanse ambassades zijn deze week de directeuren van Greenpeace kantoren wereldwijd in Tokio om de zinloosheid van de jacht aan te kaarten bij de Japanse premier. Onder hen is Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace in Nederland.

Internationaal is afgesproken dat de commerciële jacht vanaf 1986 niet meer is toegestaan. Japan gebruikt echter al jaren de uitvlucht dat het jaarlijks afslachten van circa duizend walvissen bedoeld is voor wetenschappelijk onderzoek. Een levende walvis levert de wetenschap echter veel meer informatie op. Het Japanse onderzoek heeft na al die jaren geen substantiële informatie opgeleverd, stellen gerenommeerde wetenschappers. Het vlees belandt zelfs in de schappen van de supermarkt, terwijl deze langzaam groeiende dieren nog steeds niet zijn hersteld van de massale jacht en bovendien ernstig worden bedreigd door gevaren als klimaatverandering, overbevissing en vervuiling.

Greenpeace voert al jaren campagne tegen de Japanse walvisjacht: door acties op zee en in Japan zelf. De beelden die Greenpeace de wereld inbracht van de gruwelijke jacht hebben de publieke opinie in Japan met succes beïnvloed. Greenpeace focust daarom haar campagne tegen de walvisjacht op Japan: daar zal de beslissing moeten worden genomen om te stoppen met de jacht. Onderzoek van het Gallup/Nippon Research Center wijst uit dat 70 procent van de Japanners tegen het walvisprogramma van de overheid is. Recent marktonderzoek wijst uit dat een groeiend aantal vooraanstaande Japanse restaurants niet graag meer walvis op het menu plaatst, en bij veel supermarkten ligt het al niet meer in de schappen: talrijke sushiketens en supermarkten hebben de verkoop gestaakt of overwegen dit te doen. Bovendien heeft een deel van de Japanse bemanning besloten om niet meer mee te varen, waardoor de overheid voor het eerst buitenlandse bemanningsleden moest inhuren. De vloot voer vorige maand stilletjes uit, zonder de ceremonie en publieksaandacht die gebruikelijk is.





http://www.greenpeace.nl