Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond verruimt en versoepelt subsidiebeleid maandag 8 december 2008

De gemeente Eemsmond heeft nieuw subsidiebeleid ontwikkeld op het gebied van onder andere welzijn, sport, kunst en cultuur. Donderdag 20 november heeft de gemeenteraad besloten om het bestaande subsidiebeleid uit te breiden. De gemeente wil extra investeren in het subsidiebeleid. Met nieuwe subsidies en ruimere criteria is het nieuwe beleid een inhaalslag op het huidige beleid.

"Met het nieuwe beleid kunnen we de betrokkenheid van alle inwoners van Eemsmond bij de leefbaarheid in de dorpen extra stimuleren" zegt wethouder Sociaal Beleid Alie Boekhoudt. Zo zijn bijna alle subsidies met tien procent verhoogd en zijn er nieuwe subsidies ingevoerd. Ook zijn de criteria om in aanmerking te komen voor een eenmalige subsidie verruimd.

Discussiebijeenkomst
In juni 2008 heeft de gemeenteraad van Eemsmond kaders ontwikkeld voor het nieuwe subsidiebeleid. Naar aanleiding van de randvoorwaarden die de gemeenteraad heeft geformuleerd, zijn lokale organisaties uitgenodigd om mee te denken over de invulling van het beleid. Ongeveer zestig geĂŻnteresseerden discussieerden in juni van dit jaar mee over het nieuwe subsidiebeleid. Met de kaders die gesteld zijn door de gemeenteraad en de input van de lokale organisaties is de gemeente aan de slag gegaan.

Verruiming en versoepeling
Er zijn twee subsidies aan het nieuwe subsidiebeleid toegevoegd. De subsidie meer bewegen voor ouderen en de subsidie buurtbudgetten. De gemeente vindt het belangrijk dat ouderen in beweging blijven. Daarom kunnen organisaties die bewegingsactiviteiten voor ouderen organiseren, voor subsidie in aanmerking komen. Het uitgangspunt voor de subsidie buurtbudgetten is dat bewoners zelf tijd en energie investeren in het prettiger, veiliger en schoner maken van hun buurt. Ook zijn de subsidievormen eenvoudiger geworden. Zo hoeven subsidies onder de 5.000,- voor vrijwilligersorganisaties niet elk jaar opnieuw aangevraagd te worden. Deze subsidies worden voor vier jaar verstrekt. Daarnaast zijn de criteria om subsidie te krijgen voor een eenmalige activiteit verruimd.