PvdA Europees parlement


EU moet zich actiever opstellen in Zimbabwe

8 december 2008

De laatste restjes macht glippen Robert Mugabe uit de vingers. Zijn soldaten, die al maanden geen soldij ontvingen, slaan aan het muiten en plunderen samen met demonstranten in de hoofdstad Harare. De humanitaire crisis gaat onverminderd door. Naar schatting 60.000 mensen zijn getroffen door de cholera-epidemie. Meer dan 600 stierven er al. PvdA-europarlementariƫr Thijs Berman: "Mugabe moet aftreden."

"Hij heeft zijn land al lang genoeg in het ongeluk gestort. De EU moet nu laten zien dat de Zimbabweanen op ons kunnen rekenen zodra Mugabe is verdreven. Er moet een heel duidelijk signaal komen dat de mensen daar moed geeft: de EU klaar staat om het land bij te staan. De ontwikkelingssamenwerking kan hervat worden zodra Mugabe weg is, de EU kan helpen de hyperinflatie op te lossen en de basisvoorzieningen te repareren. De Europese ministers van buitenlandse zaken, vandaag bijeen in Brussel, moeten met een heel duidelijke verklaring komen met die strekking. Dat kan niet wachten."

"Ik zie weinig in een militaire interventie door de Afrikaanse Unie, zoals de Keniaanse premier Raila Odinga voorstelde. Het risico van een bloedbad is te groot. Maar als de bevolking zelf in opstand komt en het leger zich daar bij voegt, dan is het snel gedaan met dit misdadige regime. De EU kan dan de overgang naar een nieuw Zimbabwe begeleiden."