Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Steeds meer mensen wachten nog even met het EPD

Op dit moment hebben bijna 200.000 mensen een bezwaarschrift ingediend tegen deelname aan het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). De verwachting is dat dit aantal verder zal toenemen als de bezwaarprocedure vereenvoudigd wordt.

Vanuit patiëntenorganisaties bestaat veel kritiek op de wijze waarop minister Klink het EPD invoert, onder andere omdat de privacyrisico's nog niet met zekerheid oplosbaar blijken zijn.
De CG-Raad wijst erop dat mensen voor wie het privacy-element zwaar weegt beter de verdere discussie en de maatregelen even kunnen afwachten. Voor hen kan het verstandig zijn om voorlopig bezwaar te maken tegen opname in het EPD. (Zie ook het bericht van 4 november op deze site).

Twentse huisartsen hebben in opdracht van minister Klink geëxperimenteerd met het EPD. Zij concluderen dat er nog veel technische problemen zijn, onduidelijkheden over de registratie en onzekerheden over de privacy en aansprakelijkheid. (Zie het bericht in NRC van 6 december).

Wat is het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)

Het Elektronisch patiënten dossier kan een belangrijke bijdrage leveren aan goede gezondheidszorg in Nederland. Vooral voor patiënten die regelmatig gebruik maken van de gezondheidszorg is het van belang dat de historie van hun ziekte en behandeling goed bekend is en goed gebruikt wordt. Het is voor de patiënt goed dat gegevens op een plek staan, dit maakt inzage voor zorgverlener en patiënt eenvoudig. In het verleden zijn er veel problemen geweest met het gebruik van de papieren dossiers. Reden te meer om deze fouten eerst te corrigeren en ze niet in een nieuw systeem mee te nemen.

Wat schort er aan het huidige voorstel:


* De privacy van patiënten is onvoldoende gewaarborgd
* Het eigendom van de gegevens is nog niet geregeld. Het is niet duidelijk of de gegevens van de patiënt of van de hulpverlener zijn. De CG-Raad vindt dat het eigendom bij de patiënt moet liggen.

* Het recht op inzage is nog onduidelijk

Het EPD is in principe een goed instrument voor mensen om zelf regie over hun situatie te hebben, onder voorwaarde dat de verzekerde kan bepalen:


* Wie inzage in de gegevens krijgt

* In welk onderdeel van het dossier iemand anders inzage krijgt
* De periode waarbinnen dit recht op inzage geldt

Daarnaast moet de verzekerde te allen tijde terug kunnen komen op geboden inzagerecht. De verzekerde mag nooit onder druk worden gezet om inzage te bieden, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een verzekering, of het verkrijgen van een voorziening.
Misbruik van gegevens, misbruik van inzagerecht of inzage zonder toestemming moet strafbaar gesteld worden.

(Geplaatst: 8 december 2008)

---