Rechtbank Utrecht


Dertig maanden gevangenisstraf voor poging doodslag Neude

8 december - De 19-jarige man die op 14 augustus dit jaar met een kettingslot een andere man tegen het hoofd sloeg is maandag veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte poging tot doodslag bewezen.

De verdachte maakte deel uit van een groep jongeren, die tijdens een uitgaansavond in augustus ruzie kreeg met een andere groep jongeren. Er ontstond een vechtpartij op de hoek Schoutenstraat - Neude in het centrum van Utrecht. Toen het gevecht nagenoeg voorbij was, sloeg de verdachte het slachtoffer met een kettingslot tegen het hoofd. Hij sloeg juist die jongen neer die even daarvoor nog geprobeerd had de ruzie te sussen en die verder ook op geen enkele wijze gewelddadig was geweest. Het slachtoffer liep een schedelfractuur en hersenbloedingen op. ,,Een volstrekt zinloze daad'', aldus de rechtbank.

De officier van justitie had twee weken geleden een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. De rechtbank legde een lagere straf op: dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk en verplicht reclasseringscontact.

De rechtbank besloot hiertoe na een vergelijking met straffen die voor soortgelijke gevallen plegen te worden opgelegd. De rechtbank liet ook meewegen dat de verdachte in zoverre zijn verantwoordelijkheid niet heeft willen ontlopen dat hij zichzelf bij de politie heeft gemeld en dat hij meteen heeft toegegeven dat hij degene is geweest die de fatale slag aan het slachtoffer heeft toegebracht. Tot slot is de rechtbank zich ervan bewust dat ook de verdachte een jongeman is die nog lang geconfronteerd zal blijven met de gevolgen van zijn daad.

LJ Nummer

BG6241

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 8 december 2008 Naar boven