Maasstadziekenhuis

BeterEvenement 2008: debatteren in een inspirerende omgeving

Op dinsdag 25 november vond in de Van Nelle Ontwerpfabriek het BeterEvenement 2008 plaats, waar huisartsenpraktijken en het Maasstad Ziekenhuis elkaar ontmoetten. Hoogtepunt van de avond was een interactief debat onder leiding van Charles Groenhuijsen.

Nadat alle genodigden waren ontvangen en voorzien van een hapje en drankje, ging het debat van start. Debatleden en publiek discussieerden over door panelleden opgevoerde stellingen, met betrekking tot marktwerking in de zorg. Om de algemene opinie van het publiek te inventariseren werd deze eerst gemeten met behulp van stemkastjes, vervolgens konden zij in het debat hun mening kenbaar maken.

De panelleden:

* Henk van Gerven (kamerlid SP, huisarts)
* Cees Rein van den Hoogenband (chirurg, sportarts en vader van de bekende zwemkampioen)

* Adjiedj Bakas (trendwatcher)

* Frederique van Duuren (Relatiemanager Medisch Specialistische Zorg bij Achmea)

De meningen van de panelleden onderling en in het publiek verschilden aardig. Dit deed de discussie soms hoog oplopen. Enkele prikkelende uitspraken:

'Zolang er op vrijdagmiddagen een kanon over de specialistenparkeerplaats kan worden afgeschoten, is er genoeg ruimte om goedkoper en efficiënter te gaan werken. Het is een kwestie van keuzes maken.' Cees Rein van den Hoogenband

'Ik betwijfel of de patiënt aan de onderkant van de samenleving nog langer zijn weg kan vinden in de gezondheidszorg' en 'Leidt dit niet tot een ongewenste tweedeling in de zorg?' Henk van Gerven

Na het debat volgde een informeel buffet, waarbij huisartsen goed van de gelegenheid gebruik maakten om met de aanwezige specialisten na te praten over de onderwerpen die tijdens het debat aan bod kwamen. De panelleden gaven aan te hebben genoten van de passie van de aanwezigen en bleven graag om onder het genot van het dinermet de aanwezigen verder van gedachten te wisselen.

De avond was wat ons betreft een succes en we denken nu al na over volgend jaar.