Werkgeversvereniging AWVN

Aanvulling WTV niet verplicht

Datum: 08 december 2008

Op 4 december 2008 heeft de Stichting van de Arbeid een brief gepubliceerd met informatie over werktijdverkorting, gericht aan decentrale cao-partijen. Doel van deze brief is om decentrale sociale partners, als zij afspraken maken in het kader van de werktijdverkorting 2008, op een aantal zaken te attenderen. De brief van de Stichting bevat echter een aantal passages die tot misverstanden kunnen leiden. Wij brengen deze onder uw aandacht om misverstanden en vertraging in de procedure voor de aanvraag tot ontheffing te voorkomen.

Berekening omzet
Op pagina 1 van de brief staat dat de werktijdverkorting 2008 bestemd is voor bedrijven die over de afgelopen twee maanden een gerealiseerd omzetverlies hebben geleden van minstens 30% t.o.v. de twee maanden daaraan voorafgaand. Dit (gerealiseerde!) omzetverlies hoeft echter niet in de twee maanden direct voorafgaand aan de aanvraag te hebben plaatsgevonden, maar moet hebben plaats gevonden in twee aaneensluitende maanden in de periode van september tot en met december 2008. Dat mag dus bijvoorbeeld ook de periode 15 september tot en met 14 november zijn.

Handtekening vakbonden
Op pagina 2 is aangegeven dat de aanvraag voorzien dient te zijn van de handtekening van werkgever en vakbonden. Dit is juist indien er met vakbonden afspraken worden gemaakt. Maar als deze niet beschikbaar zijn, is instemming van OR of PVT vereist. In dat geval ondertekent, naast de werkgever, de (voorzitter van) OR of PVT.

Aanvulling geen voorwaarde
Op pagina 2 staat verder "de werkgever ontvangt de werktijdverkorting-uitkering en betaalt de werknemer tijdens de periode van wtv, als had hij normaal gewerkt, volledig door." Wij maken u erop attent dat het al dan niet maken van afspraken over aanvullingen géén voorwaarde is van het ministerie van SZW om de aanvraag gehonoreerd te krijgen. Het is aan sociale partners bij de betrokken onderneming om daar afspraken over te maken. Mocht u daar afspraken over willen maken, dan adviseren wij u ten sterkste om die niet te gieten in de vorm van een loondoorbetaling tot een bepaald percentage, maar in de vorm van een aanvulling op de WW-uitkering tot een bepaald percentage. Als u afspreekt dat u het loon doorbetaalt, zou dat kunnen leiden tot een afwijzing van de WW-aanvraag. Dit blijkt ook uit de Toelichting van het UWV bij de Aanvraag WW-uitkering: "Wij betalen geen WW-uitkering als u volgens uw eigen cao of op grond van artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek verplicht bent het loon door te betalen."

Klik hier voor de brief van de Star