08-12- 2008 14:47

SJEF HAMERS DEFENSIEVRIJWILLIGER VAN HET JAAR

Staatssecretaris Jack de Vries reikte de prijs uit aan Sjef Hamers. - Foto: Arnaud Roelofsz/AVDD

Sjef Hamers is vanochtend op het ministerie van Defensie uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. De 75-jarige oud-genist kreeg de oorkonde, het beeldje âDe Helpende Handâ en een bedrag van 5000 euro uit handen van staatssecretaris Jack de Vries. De Adviescommissie Vrijwilliger van het Jaar prees Hamers âvoor zijn hele oeuvreâ, zowel tijdens zijn 37-jarig dienstverband als daarna.

Samen met oud-collegaâs en genieveteranen Harrie Brekelmans en Henk Schuurs, bouwt hij al sinds 1999 bruggen in het Afrikaanse land. Hamers neemt daarbij vooral de fondsenwerving voor zijn rekening. De inkomsten gaan naar de missionarissen van Mill Hill. Deze katholieke congregatie werft eveneens fondsen voor de bruggenbouw.

Behalve in Soedan, is Sjef Hamers al jarenlang actief voor de Vughtse zeskamp en treedt hij op als conferencier in bejaardentehuizen. Tot 2006 was hij bovendien vrijwilliger voor het Geniemuseum in Vught.

Uit al zijn activiteiten spreekt duidelijk liefde voor de medemens. Vanwege gezondheidsproblemen gaat Sjef Hamers het wel wat rustiger aan doen. Hij zal zich nog een jaar dienstbaar maken in Soedan. Daarna stopt hij met zijn werkzaamheden daar.

Op voordracht van een adviescommissie kiest de staatssecretaris jaarlijks een vrijwilliger van het jaar. Defensie wil daarmee het belang van vrijwilligerswerk breed uitdragen.