Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nota van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland

08 december 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over een nota over het Gelders paard. Hierin staan achtergronden, de huidige situatie en toekomstverwachtingen beschreven, vanuit het Nederlands biodiversiteitsbeleid en vanuit het fokbeleid.

Geachte Voorzitter,

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg Dierenwelzijn van 11 september jl. stuur ik u de notitie van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) over het Gelders Paard.
Ter uitvoering van de motie 28286 nr. 113 van de leden Ormel en Snijder-Hazelhoff over het veilig stellen van de toekomst van het Gelders Paard heb ik overleg gehad met het KWPN. Zij hebben op mijn verzoek deze notitie opgesteld. In de notitie zijn de achtergronden, de huidige situatie en de toekomstverwachtingen van het Gelders Paard beschreven, bekeken vanuit het Nederlandse biodiversiteitsbeleid en vanuit een fokbeleid dat zich richt op breed inzetbare, vriendelijke paarden geschikt voor (top)sport en recreatief gebruik.
Het KWPN geeft in haar notitie aan dat KWPN-fokkers en -gebruikers van het Gelders Paard ook in de toekomst bestaansrecht van dit type paard zien vanwege de veelzijdigheid, het makkelijke karakter en de specifieke kenmerken. Het KWPN geeft aan dat hiertoe:

- de veelzijdigheid een uniek kenmerk moet blijven en dat dit verder kan worden benadrukt door keuringen uit te breiden met meer disciplines en predikaten;
- selectie op karakter verder uitgebreid kan worden met extra karaktertesten en predikaten;

- de eis van bloedvoering (maximaal 12,5% veredelingsbloed) omwille van voorkoming van inteelt gehandhaafd blijft. Niet toegestane bloedlijnen en percentage vreemd bloed zullen opnieuw en in meer detail worden omschreven om onduidelijkheden te voorkomen;

- het Gelders Type meer gepromoot zal worden in het communicatiebeleid voor de komende jaren.
De Gelderlander Paard associatie heeft gereageerd op de notitie van het KWPN in het zwartboek "KWPN is anti-Gelders paard". Daarin geven zij aan zich geheel niet te kunnen vinden in de door het KWPN geformuleerde beleid. Ook de Stichting Zeldzame Huisdierrassen heeft gereageerd en zij geven aan dat het sprake moet zijn van een Gelders ras en niet van Gelders type. Verder geeft zij aan dat het voor de SZH acceptabel is indien wordt vastgelegd dat een dier als Gelders mag worden beschouwd indien er minimaal 75% Gelders bloed aanwezig is in de afstamming, waarbij wordt opgemerkt dat 87,5% nog wenselijker zou zijn. Zij geven aan dat door maximaal 12,5 % veredelingsbloed beperkt toe te staan, ook in hun visie, voldoende voorkomen wordt dat inteelt desastreuze vormen aan kan nemen.
Er loopt al jaren een discussie tussen het KWPN en De Gelderlander Paard associatie. De SZH heeft aangegeven te willen bemiddelen in de jarenlange discussie over 'ras' of 'type'.
De richting die het KWPN kiest voor het Gelders Paard, waarbij aanpassing aan de huidige wensen en behoud van de historisch sterke eigenschappen centraal staan spreekt mij aan. Dit en het op handen zijnde overleg tussen betrokken partijen over de bloedlijnen en de discussie over 'ras' of 'type' geeft mij voldoende vertrouwen in de veiligstelling van de toekomst van het Gelders Paard.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg