Nieuw-Vlaamse Alliantie


Leterme zorgt voor hogere facturen i.p.v. lagere (08/12/08)

Volgens de N-VA is de federale regering ronduit hypocriet wanneer ze beweert te zorgen voor een verhoging van de koopkracht van de gezinnen. In realiteit stijgen de prijzen van verschillende overheidsbedrijven met een veel hoger percentage dan de index. Ook het opleggen van een premie aan Electrabel, zoals minister Van Quickenborne belooft, zal volgens de N-VA leiden tot een verhoging van de energiefactuur. De juridische houdbaarheid ervan is daarenboven twijfelachtig. Als de regering echt het monopolie wil afbouwen, dan volstaat het dat de regeringsmeerderheid het wetsvoorstel van Flor Van Noppen mee goedkeurt. Wettelijk en goedkoper, alleszins voor de mensen.

De tarieven van de NMBS stijgen vanaf 1 februari 2009 met 5,9%. Die van De Post vanaf 1 januari met maar liefst 10%. Peter Luykx: Nochtans heeft de FOD Economie haar verwachtingen voor de inflatie in 2009 al bijgesteld van 4,5% naar slechts 1,5%. En door de economische crisis zijn de olieprijzen ook al flink gedaald, van 120 dollar per vat in september naar amper 40 dollar per vat vandaag. De mensen worden op kosten gejaagd doordat de regering voor zichzelf bijkomende inkomsten verzint. Zo worden de belastingen wel degelijk verhoogd, wat de liberalen ook mogen beweren.

Minister Van Quickenborne belooft nu nog meer van dat. Hij wil Electrabel dwingen om een forse premie te betalen aan de overheid. Zogezegd om Electrabel te bewegen tot het afbouwen van het monopolie, zegt Flor Van Noppen. Heel toevallig vaart de kas van de regering er wel bij. De premie dreigt door de doorrekening aan de klant echter vooral een sluikse nieuwe lastenverhoging voor de gewone burger te worden.

De N-VA stelt ook grote vragen bij de wettelijkheid van de maatregel. Enerzijds wordt oneigenlijk gebruikt gemaakt van het mededingingsrecht. Anderzijds herinnert de N-VA eraan dat Verhofstadt door de Europese Commissie werd teruggefloten voor zijn deal met Electrabel in het kader van de fusie tussen Gaz de France en Suez.

Juridisch is het beter om Electrabel deels te onteigenen en bij wet te verplichten om een bijkomend deel van zijn capaciteit te verkopen. Dat is ook de idee vervat in het wetsvoorstel van Flor Van Noppen, waarmee het maximum marktaandeel van energiebedrijven beperkt wordt tot 45%. Alleen zo kan het monopolie van Electrabel gebroken worden en meer concurrentie gecreëerd worden. Alleen zo zullen de prijzen structureel dalen.

Auteur:
Peter Luykx, Kamerlid N-VA
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be