Vlaamse Overheid

dakisolatie, superisolerende beglazing en condensatieketels in woningen van erkende sociale verhuurkantoren

Vlaamse overheid subsidieert volledig dakisolatie, superisolerende beglazing en condensatieketels in woningen van erkende sociale verhuurkantoren

Persdienst Kabinet Hilde Crevits

maandag 8 december 2008

Op voorstel van minister van Energie Hilde Crevits en van minister van Wonen Keulen, keurde de Vlaamse Regering het besluit goed voor de 100% subsidiëring van energiebesparende investeringen in woningen van sociale verhuurkantoren (SVK). Hiervoor trekt minister Hilde Crevits 10 miljoen euro uit. Het energiebesparingspotentieel in deze woningen is groot.

De maatregel is beperkt tot de sector van de sociale verhuurkantoren (SVK's). Sociale verhuurkantoren (SVK) verhuren bijna 4.000 woningen van private eigenaars aan sociaal kwetsbare gezinnen tegen lage huurprijzen. Het aantal energetisch te renoveren woningen wordt geraamd op 2.000. De kosten om deze woningen te voorzien van dakisolatie, superisolerende beglazing of een condensatieketel worden geraamd op 5.000 euro per woning. Deze investeringen, gedaan door sociale verhuurkantoren die door de Vlaamse minister van Wonen Keulen erkend zijn, worden voor 100% gesubsidieerd. Hiervoor maakt minister van Energie Hilde Crevits 10 miljoen euro, gespreid over vier jaar, vrij uit het Energiefonds.

De eigenaar van de woning en het SVK dienen in te stemmen met de energierenovatiewerken en zich er toe te verbinden de huurprijs gedurende negen jaar niet te verhogen. Uiteraard valt de subsidie niet te combineren met andere subsidies. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) staat in voor de afhandeling van de aanvragen, de toekenning en de uitbetaling, het toezicht op de naleving en de handhaving van de regelgeving.

Minister Hilde Crevits: "Indien we het energieverbruik bij gezinnen tegen 2020 willen verminderen met 30%, mogen we zeker niet de meest kwetsbare groepen uit het oog verliezen. Door de woningen van de sociale verhuurkantoren te voorzien van dakisolatie, superisolerende beglazing en een condensatieketel zal de energiefactuur voor sociaal kwetsbare gezinnen sterk ingeperkt kunnen worden. Door de afspraken met de eigenaars van de woning om de huurprijs niet te verhogen gedurende 9 jaar, zijn de gezinnen ook beschermd."

"Deze maatregel bevordert het verhuren via SVK's en verbetert de kwaliteit en de energiezuinigheid op de huurmarkt gevoelig. Op de private huurmarkt bevinden zich vandaag nog steeds de minst goede woningen", besluit minister Keulen.

Persinfo:

Cybelle-Royce Buyck
woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits persdienst.crevits@vlaanderen.be
www.hildecrevits.be

Peter Dejaegher
woordvoerder van Vlaams minister Keulen persdienst.keulen@vlaanderen.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be