FNV Woondiensten: Corporaties jagen werknemers de sector uit

08/12/2008 15:32

FNV Bouw

Brancheorganisatie Aedes weigert werknemers tegemoet te komen die zich hebben opgegeven voor het sectorale loopbaantraject. Hoewel er in de vorige cao Woondiensten 2 miljoen euro is vrijgemaakt voor individuele loopbaantrajecten, oversteeg de vraag algauw het aanbod. De animo vanuit werknemers en corporaties was dusdanig groot dat er al gauw een wachtlijst van ruim 350 werknemers ontstond.

FNV Woondiensten stelde voor om uit de bestaande financiële middelen van FLOW, het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de Woondiensten, nog eens 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Aedes heeft dit geblokkeerd.

Uit het arbeidsmarktonderzoek woningcorporaties van TNO (2007) blijkt dat de doorstroomkansen binnen de corporaties niet goed zijn, en dat een op de tien werknemers weg wil uit de sector. De gebrekkige doorstroomkansen spelen daarin een belangrijke rol. Verder wordt er arbeidsmarktkrapte verwacht, terwijl het imago van de sector te wensen overlaat. Charles Verhoef, eerste onderhandelaar voor FNV Woondiensten: "Er is sprake van krapte en werk dat, met name door fusies, steeds ingewikkelder wordt. Dus als een sector er zo voorstaat als de woningcorporaties, dan verwacht je toch wat meer strategisch inzicht van de brancheorganisatie. Loopbaantrajecten kunnen onvrede wegnemen en doorstroom bevorderen. Zo behoud je talent en maak je de sector sterker."

FNV Woondiensten zet de loopbaantrajecten tijdens de komende cao-onderhandelingen weer op de agenda. Er moet structureel 5 miljoen euro vrijgemaakt worden zodat werknemers in de sector een individueel loopbaanontwikkelingstraject kunnen volgen. Vorig jaar hebben 500 werknemers gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.