VVD


8-12-2008

Herstel van vertrouwen begint met aanpassen begroting

De vandaag gepubliceerde CPB-cijfers laten zien waar de VVD al lang voor waarschuwde: Nederland komt in zwaar weer terecht.

Dit beeld staat in schril contrast met Prinsjesdag toen Balkenende en Bos stelden dat het zo'n vaart niet zou lopen. Het kabinet heeft de economische problemen consequent onder het tapijt geschoven. De eerste stap op weg naar herstel is het aanpassen van de begroting voor 2009. Mark Rutte: "Die kan vanaf vandaag definitief bij het oud vuil."

Mensen maken zich zorgen over hun baan, huis, pensioenen en spaargeld en de regering zou deze zorgen moeten overnemen. Het kabinet moet ophouden met symptoombestrijding en de patiënt gaan genezen. Herstel van het vertrouwen is noodzakelijk zodat banken elkaar, bedrijven en burgers weer geld kunnen gaan lenen waardoor investeringen weer mogelijk zijn. Balkenende en Bos moeten als eerste actie om de tafel met de bankiers om de kredietverlening weer op gang brengen. Dit zorgt voor de noodzakelijke olie in de motor van de economie. Daarnaast moet de begroting worden aangepast. Uitgaven die de economie niet helpen moeten worden geschrapt, met die ruimte kunnen de inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting verlaagd worden. Die belastingverlagingen zijn noodzakelijk om het vertrouwen bij de consument te vergroten.

Nu iedereen erkent dat de economie het moeilijk heeft, moet het kabinet het economische fundament versterken. Dat betekent bijvoorbeeld de arbeidsmarkt beter later functioneren en investeren in infrastructuur en nieuwe technologieën. De combinatie van economische groei en duurzame energievormen is een kans voor Nederland.

8 december 2008