Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen verheugd over gratie Nederlandse gedetineerde in Algerije

08 dec 2008 | Minister Verhagen heeft verheugd gereageerd op de aankondiging dat de Nederlander Berry Dovens na zeventien jaar gevangenschap door Algerije gratie zal worden verleend. Verhagen bracht de zaak eind november tijdens een werkbezoek aan het land opnieuw onder de aandacht van de autoriteiten. 'Ik heb president Bouteflika persoonlijk verzocht om met de hand over zijn hart te strijken, en ik ben erg blij dat dit resultaat heeft gehad', aldus de bewindsman.

Dovens was veroordeeld voor de smokkel van hasj, en had nog zeker zes jaar celstraf voor de boeg. De Algerijnse president heeft aangekondigd dat de Nederlander gratie zal worden verleend ter gelegenheid van het islamitisch offerfeest. In afwachting van de afhandeling van alle formaliteiten is hij uit het detentiecentrum overgebracht naar een politiebureau in de stad Tizi Ouzou.

Tijdens het werkbezoek van minister Verhagen (Buitenlandse zaken) kwam hij met zijn Algerijnse ambtgenoot overeen dat de beide landen nauwer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van handel, economie, landbouw en energie.

Nederland had de afgelopen vijf jaar al een aantal keer aangedrongen op gratieverlening aan Dovens. Hij was de enige Nederlandse gedetineerde in Algerije. Tijdens zijn detentie werd Dovens regelmatig bezocht door broeder Heuft, een vrijwilliger van Reclassering Nederland, door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Algiers, en door Epafras, de stichting die Nederlandse gedetineerden in het buitenland ondersteunt.

Dovens zal naar verwachting woensdag definitief in vrijheid worden gesteld en dan zo snel mogelijk naar Nederland reizen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl