FloraHolland


VVD-delegatie op werkbezoek bij FloraHolland en Greenport Aalsmeer

AALSMEER, 8 december 2008 (persbericht) - Een VVD-delegatie bracht op vrijdag 5 december een werkbezoek aan bloemenveiling FloraHolland vestiging Aalsmeer en Greenport Aalsmeer. De delegatie bestond onder meer uit een aantal VVD-fractieleden in de Tweede Kamer, onder wie fractievoorzitter Mark Rutte. Ook burgemeesters en wethouders van Aalsmeer en omliggende gemeenten en de provincie namen deel. Naast FloraHolland traden burgemeester Litjens en wethouder Nijmeijer van Aalsmeer en wethouder Verheijen van Uithoorn op als gastheren tijdens dit werkbezoek.

Sector met uitdagingen
De delegatie werd 's ochtends op het veilingcomplex ontvangen in groothandelscentrum Cultra en kreeg daarna uitleg bij kweker/importverwerkend bedrijf Amflor. Amflor heeft naast een kwekerij in Nederland een grote kwekerij in Ethiopië en verhandelt haar producten via FloraHolland vestiging Aalsmeer. Wim Ammerlaan van Amflor gaf aan dat zijn bedrijf samen met andere kwekers in Ethiopië hun producten via buitenlandse luchthavens zoals Brussel, Luik en Düsseldorf aanvoert, waarna de producten via de weg naar FloraHolland vestiging Aalsmeer worden getransporteerd. Door onder andere knelpunten in de doorlooptijden en de vliegtaks, gaan deze importstromen niet via Schiphol. Manager Marcel Claessen van FloraHolland Aalsmeer wees vervolgens in zijn presentatie ook op de geluidsbeperkingen van Schiphol die grote consequenties hebben op de importstromen via Schiphol, omdat mede hierdoor bepaalde vliegtuigmaatschappijen uitwijken naar het buitenland. In zijn presentatie kwamen ook andere actuele ontwikkelingen in de Greenport Aalsmeer aan bod, met name op het gebied van ruimte en bereikbaarheid. Daarnaast werd uitgebreid stilgestaan bij het innovatieve vermogen en de economische kracht van de sierteeltsector.

Rondrit door regio
Na een tour door de omgeving van Greenport Aalsmeer werd 's middags een bezoek gebracht aan kwekerij Van Rijn Roses en paprikakwekerij Powergrow in De Kwakel. Deze bedrijven hebben gezamenlijk een energiecluster ingericht en zijn een goed voorbeeld van het innovatieve vermogen van de sector. Karel van Rijn van Van Rijn Roses gaf wel aan dat zijn bedrijf dagelijks te maken heeft met bureaucratie door een veelheid aan regels en vergunningen. De VVD-delegatie heeft door het werkbezoek voldoende input gekregen om met de besproken onderwerpen op landelijk, provinciaal en lokaal niveau aan het werk te gaan.

Fotobijschrift: VVD-delegatie op bezoek bij kwekerij Van Rijn Roses