Siemens breidt aantal octrooien met tien procent uit tot 55.000

08/12/2008 15:52

Siemens Nederland NV

Twaalf briljante uitvinders onderscheiden

Siemens breidt aantal octrooien met tien procent uit tot 55.000

Siemens heeft het totale aantal octrooien in het boekjaar 2008 op 55.000 gebracht: een stijging van tien procent. De 32.500 onderzoekers en ontwikkelaars die de onderneming rijk is, meldden in hetzelfde tijdsbestek circa 8.200 uitvindingen aan. Dat is ongeveer 37 per werkdag. Deze aanmeldingen leidden uiteindelijk tot 5.000 octrooien. Peter Löscher, CEO van Siemens AG, onderscheidde onlangs in München twaalf briljante medewerkers als 'Uitvinder van het jaar'. Samen zijn ze goed voor ongeveer 800 verleende octrooien. Hun onderzoeksspectrum beslaat de gehele bandbreedte van activiteiten die de onderneming ontplooit. Zwaartepunten waren efficiënte energieopwekking en milieuvriendelijke technologie: van de twaalf uitvinders zijn er zes op deze gebieden actief.

Het spectrum van bekroonde uitvindingen varieert van windturbines zonder tandwielkasten en nieuwe legeringen voor (hoge-)temperatuurbestendige turbineschoepen tot betere verbrandingswaarden bij gasverwarming en vermindering van de stralingsdosis bij CT-apparatuur. ,,Innovatie betekent de juiste antwoorden op de meest klemmende vragen van deze tijd weten te geven'', aldus Löscher. ,,Onze 430.000 medewerkers die wereldwijd actief zijn - en in het bijzonder de onderscheiden uitvinders - helpen onze klanten om sneller en voordeliger te produceren en daarbij op grondstoffen te besparen.''

De onderscheiding 'Uitvinder van het jaar' verleent Siemens sinds 1995 jaarlijks aan twaalf onderzoekers en ontwikkelaars. ,,Basis van ons succes is een efficiënt innovatiemanagement. Dat is alleen haalbaar, als de innovatiestrategie onderdeel is van de business-strategie, gericht op aantrekkelijke markten met een duurzame groei'', aldus Prof. Hermann Requardt, CTO van Siemens en CEO van de sector Healthcare. ,,Siemens heeft zichzelf altijd gezien als trendsetter, die zakelijke en technologische kracht weet te bundelen''.

,,Bij de nieuw verkregen octrooien is de centrale R?-afdeling - Corporate Technology - bovengemiddeld vertegenwoordigd'', aldus Dr. Winfried Büttner, hoofd van de patentafdeling van Siemens. De sector Industry neemt in het octrooibestand met bijna 50 procent een prominente positie in. ,,De nieuwe Siemens-structuur is gericht op markten met een sterke groei, bijvoorbeeld duurzame energie, integratie in de gezondheidszorg of de digitale fabriek van de toekomst. Wij versterken gericht ons patentportfolio in deze groeisectoren. Hoogwaardige octrooien bieden een innovatievoorsprong op de concurrentie''.

De onderscheiden uitvinders van 2008 zijn:


- Dr. Peter Berdelle-Hilge (55) uit Konstanz heeft het postsorteerproces van grote enveloppen aanzienlijk vereenvoudigd en versneld. Waar tot nog toe twee postsorteerinstallaties nodig waren, kan nu met één worden volstaan.


- Herbert Brunner (44) uit Regensburg leverde tal van bijdragen aan de efficiëntieverbetering van LED's, bijvoorbeeld door het design en het materiaal voor LED-behuizingen temperatuurbestendiger te maken.


- Eric Chemisky (40) uit Karlsruhe heeft onder meer een sensor ontwikkeld die met behulp van piëzo-techniek druk en temperatuur in de petrochemie tegelijkertijd meet.


- Dr. Winfried Esser (58) uit Mülheim a.d. Ruhr heeft een nieuw proces uitgevonden voor de productie van grote turbineschoepen, dat tegen lagere kosten voor minder afval zorgt.


- Dr. Gerald Hohenbichler (44) uit Linz, Oostenrijk, heeft de elektronica in de staalproductie verder ontwikkeld, zodat het materiaal op energiezuinige wijze in strips kan worden verwerkt.


- Dr. Rainer Lochschmied (46) uit Rastatt ontwikkelde een regel- en besturingstechniek voor gasverwarming, die het gas/lucht-mengsel optimaliseert en op die manier de uitstoot van kooldioxide terugdringt.


- Dr. Visvanathan Ramesh (46) uit Princeton, USA, is er met geavanceerde algoritmes in geslaagd, bewakingscamera's intelligent te laten 'kijken'.


- Dr. Rainer Raupach (36) uit Forchheim optimaliseerde de evaluatie van beelden voor CT-apparatuur. Bij een gelijkblijvende hoeveelheid informatie wordt de stralingsdosis tot 75 procent verminderd.


- Dr. Eike Rietzel (38) uit Erlangen heeft de stralingstechnologie voor de partikeltherapie van tumoren verbeterd en maakte het mogelijk, de straling tot op de millimeter nauwkeurig te richten.


- Dr. Tevfik Sezi (55) uit Neurenberg ontwikkelde een nieuwe meetmethode bij elektriciteitstransport te meten, die de kabels bedrijfszekerder maakt en transmissieverliezen helpt terugdringen.


- Dr. Martin Stetter (44) uit München heeft een simulatietool voor de moleculaire diagnostiek ontwikkeld, die kan worden gebruikt voor vroegtijdige identificatie van aandoeningen.


- Henrik Stiesdal (51) uit Brande, Denemarken, is een van de pioniers bij windenergie-installaties. Momenteel werkt hij aan onderhoudsarme windturbines zonder tandwielkasten, met minimale wrijvingsweerstand.

Voor meer informatie over de uitvinders: http://www.siemens.com/inventors2008

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldwijd toonaangevende onderneming op het gebied van elektronica en elektrotechniek. Het concern is actief op de gebieden industrie en energie en in de gezondheidszorg. Circa 430.000 medewerkers (voortgezette activiteiten) ontwikkelen en vervaardigen producten, projecteren en bouwen systemen en installaties en leveren oplossingen op maat. Siemens staat al meer dan 160 jaar voor technische competentie, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en internationaliteit. In het boekjaar 2008 behaalde de onderneming volgens IFRS een omzet van EUR 77,3 miljard en een winst na belasting van EUR 5,9 miljard. Meer informatie vindt u op internet onder www.siemens.com.





http://www.siemens.com/inventors2008


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,