Gemeente Emmen

modernisering Wsw en EMCO-groep

8 december 2008

De colleges van Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen willen dat de sociale werkvoorziening een nieuwe weg in slaat. Aanleiding hiervoor is enerzijds het door de EMCO-groep te verwachten begrotingstekort voor 2009 en anderzijds de invoering van de Wet modernisering Wsw. Deze wet heeft de verhouding tussen gemeenten en de sociale werkvoorziening veranderd.

De drie colleges vinden dat het meerjarenperspectief 2007-2011 van de EMCO-groep het financiële uitgangspunt is en blijft voor de gemeentelijke bijdrage.
De hoofdlijnen uit de kadernotitie Vermaatschappelijking van de Wsw en de samenvatting van het advies van de commissie Fundamentele Herbezinning op de Wsw (commissie De Vries) zijn de leidraad bij de modernisering van de Wsw in zuidoost Drenthe.

Positionering
Om een en ander te realiseren hebben de drie colleges besloten een stuurgroep Modernisering Wsw in te stellen. Deze stuurgroep bestaat uit twee leden uit het college van Borger-Odoorn, twee leden uit het college van Coevorden en vier leden uit het college van Emmen. De burgemeester van Emmen is voorzitter van de stuurgroep. De stuurgroep heeft als taak de Wsw nieuwe stijl te positioneren in het regionale arbeidsmarktbeleid. Deze taak past in de gemeentelijke verantwoordelijkheid rond de modernisering van de Wsw.

Financiën
De heer J. Mug (directeur van werkvoorzieningschap Wedeka Bedrijven te Stadskanaal) neemt als interim algemeen directeur, in de periode 1 december 2008 tot 1 september 2009, de algemene directievoering van de EMCO-groep op zich. Hij maakt een analyse van de bedrijfsvoering om het financiële resultaat op korte termijn te verbeteren en stelt een advies voor de toekomstige bedrijfsvoering op. Hij is hiervoor aangezocht door het algemeen bestuur van de EMCO-groep.