Telematica Instituut


Winnend team voorspelt: "bedrijven abonneren zich op karakters"

Studenten winnen trip met Balkenende

2008-12-08
Hoe werken en leven we in 2028? Studenten bogen zich vorige week tijdens de studentenateliers op de Innovatieproeftuin over die vraag. Het winnende idee was `I'Merk'. De bedenkers ervan gaan op werkbezoek met minister-president jan Peter Balkenende.

Door Edith van Gameren

Tijdens de Innovatieproeftuin in de Van Nelle Fabriek - een initiatief van het Innovatieplatform - op 3 december, werden de studenten uitgedaagd hun visie te geven op wonen, leven en werken in 2028. Het studentenatelier op de proeftuin werd georganiseerd door het Innovatieplatform, de studieverenigingen van Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit en van Industrieel Ontwerpen, TU Delft. De verenigingen zorgden voor de werving van zo'n 50 studenten, die in groepen van zes of zeven aan de slag gingen met de casus. Die casus werd ingebracht door het Telematica Instituut vanuit het project Future Workspaces ( www.futureworkspaces.nl ). De studenten werden geprikkeld om futuristische concepten te bedenken voor wonen en werken over 20 jaar. Hebben we onze werkplek in onze broekzak of gaan we nog dagelijks naar kantoor? Zijn we 24 uur per dag bereikbaar of werken we misschien maar een paar uurtjes?

innovatieproeftuin 2008 In iedere groep waren een bedrijfskundestudent en een IO-student geïnstrueerd over het stimuleren van creativiteit. Daarna was het brainstormen, knippen, plakken en powerpointen. De studenten kregen tot 15.00 uur de tijd om hun visie en de presentatie daarvan in een hele strakke minuut voor te bereiden. Een rondje door het studentenatelier om kwart voor drie laat een beeld zien van duidelijke deadlinestress. Om half vier staan ze echter allemaal klaar om op het podium te pitchen voor de jury. Die jury wordt voorgezeten door Han Brezet, hoogleraar duurzame productontwikkeling aan de TU Delft en bestaat verder uit Melek Usta, lid van het Innovatieplatform en directeur van Colourful People en Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en innovatiebeleid.

Opvallend aan de concepten van de zeven groepen studenten is dat `duurzaamheid' geen thema (op zich) lijkt te zijn, terwijl dat op de Innovatieproeftuin juist zeer rijk vertegenwoordigd is. Wél gaan veel groepen ervan uit dat mobiliteit volledig of voor een groot deel afwezig is in 2028. Werknemers werken bijvoorbeeld samen via holografische projectie in het FREE-concept: Flexible Realtime Employee Environment. 's Ochtends in New York, 's middags in Londen, zonder een meter te reizen.

Flexibiliteit en virtueel samenwerken of virtueel netwerken staan in veel concepten centraal. Net als individualisme. Dat is vooral duidelijk terug te zien in het winnende idee: I'Merk. "Vroeger ging het op de arbeidsmarkt om `ik kan', vandaag de dag over `ik weet', in 2028 gaat het om `ik ben'. Iedereen is een merk en bedrijven abonneren zich op bepaalde karakters." De manager zoekt de juiste persoonlijkheden bij elkaar en vormt zo zijn organisatie. "Een origineel idee", aldus juryvoorzitter Han Brezet, "helemaal gebaseerd op individuele talenten, en gericht op maximale ontplooiing van de persoon. Een concept dat zowel in de fysieke als in de virtuele wereld past." De bedenkers van I'Merk gaan als beloning Jan-Peter Balkenende vergezellen op een werkbezoek. Een mooie gelegenheid om ideeën uit te wisselen. Die gelegenheid was er eerder op de dag ook al, toen een aantal studenten werd uitgenodigd hun werk in het atelier te onderbreken voor een lunch met minister van EZ Maria van der Hoeven.

Marcel Bijlsma die namens het Telematica Instituut betrokken was bij de studentenateliers vond het een succes. "Het is leuk om de toekomst te koppelen aan de jeugd, zij moeten dat immers gaan waarmaken. We proberen vanuit Future Workspaces de ideeën actief op te pakken met de studenten. Dit kan voor ons project ook weer inspirerend werken." Ook zijn collega Maurice Markslag die de pitches presenteerde is vol lof. "De nieuwe generatie staat te trappelen om aan het werk te gaan. Wat brengen zij mee en zijn bedrijven daar klaar voor? Het is heel interessant om deze studenten - die toch `boven het maaiveld uitsteken'- daarover te horen. Er zitten allicht dingen bij waaraan wij zelf nog niet gedacht hebben."