SGP


08 - 12 - 08 | Cocaine ook slecht voor milieu Cocaine ook slecht voor milieu

De teelt en productie van cocaïne is niet alleen slecht voor de gebruikers, maar ook voor het milieu.Onderzoek wijst dat uit. In Zuid-Amerika lijdt vooral het tropisch regenwoud onder de cocateelt. Alleen al in Colombia is in een tijdsbestek van twintig jaar een gebied zo groot als half Nederland omgekapt voor de teelt van cocaïne. Wie begaan is met het milieu en het klimaat, kan niet laconiek zijn over de productie en het gebruik van coca. De SGP wil daarom dat de regering het publiek, met name jongeren, wijst op de ecologische gevolgen van de productie van cocaïne. SGP-kamerlid Van der Staaij heeft daar in schriftelijke vragen aan het kabinet om gevraagd.

________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Justitie en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu


1. Bent u met ons van mening dat het door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteunde project âGedeelde verantwoordelijkheidâ een waardevolle eerste stap is gebleken om meer bewustwording te krijgen over de enorme ecologische schade van cocateelt en
-productie?


2. Deelt u de analyse dat de cocaïneproductie een onvoorstelbaar grote schade heeft toegebracht aan het tropisch regenwoud, met alle gevolgen van dien voor onder andere het klimaat?


3. Bent u bereid te bevorderen, dat ook deze bij veel mensen onbekende negatieve gevolgen van cocaïneproductie, via bijvoorbeeld het onderwijs of in publiekscampagnes, meer onder de aandacht worden gebracht, om zodoende ook bij te dragen aan preventie van het gebruik van deze drugs? Zo ja, hoe wilt u daaraan concreet vorm gaan geven?


4. Welke verdere mogelijkheden ziet u om in samenwerking met onder meer Colombia de strijd tegen de productie en consumptie van cocaïne te versterken?