Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Medicijngebruik moet beter

08 december 2008

Uit een meldactie die de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en de Zorgbelangorganisaties hebben gehouden blijkt dat de informatievoorziening aan patiënten over hun medicijngebruik nog behoorlijk kan verbeteren. Zo zegt een grote groep mensen soms (23%) of nooit (12%) informatie van de apotheker te krijgen over het medicijn dat is voorgeschreven. Bij het verstrekken van herhaalrecepten krijgt 72% geen informatie over het gebruik van die medicijnen.

De belangrijkste conclusie van deze meldactie waaraan meer dan 5.000 personen hebben deelgenomen, luidt: goede informatie is van belang met het oog op de medicatieveiligheid.

De resultaten van de meldactie laten zien dat bijna 80% van de deelnemers dagelijks verschillende medicijnen gebruiken. Dat loopt op van 2 tot 3 medicijnen (40%) tot bijna 7% die dagelijks meer dan 10 medicijnen gebruiken. Het is belangrijk dat gecontroleerd wordt of medicijnen effect op elkaar hebben. Dat is volgens de deelnemers aan de meldactie een belangrijke taak voor de apotheek. Men ziet de apotheker als zorgverlener. Mensen die meerdere medicijnen tegelijk gebruiken, onderkennen het belang van controle. 60% ervaart dat de apotheker daar goed op let; voor 40% is niet duidelijk of die controle plaatsvindt of men hoort er te weinig over aan de balie.

Uit de meldactie komt ook naar voren dat het zogenaamde preferentiebeleid kan rekenen op steun onder de bevolking. Bijna de helft van de ruim vijfduizend deelnemers aan de actie geeft aan dat zij bij gelijke werking altijd het goedkoopste medicijn zouden moeten krijgen. 31% geeft aan dat dit soms zou moeten zijn en slechts 16% geeft aan dit niet te willen. Bij de mensen waarbij problemen optraden bij het wisselen van medicijnen, bijvoorbeeld vervelende bijwerkingen, kreeg driekwart van degenen die actie ondernamen het oorspronkelijke medicijn weer. Binnenkort verschijnt een uitgebreide rapportage over deze meldactie waarin concrete aanbevelingen worden gedaan om de informatievoorziening rond medicijngebruik te verbeteren.