Hulpverleningsdienst Groningen


Risicowijzer nu ook voor mensen met een visuele beperking
Gepubliceerd: 08 december 2008, 15:59

De Risicowijzer, in april dit jaar verspreid in de 25 Groningse gemeenten, is nu ook beschikbaar voor mensen met een visuele beperking. De Risicowijzer is geproduceerd in grootlettertype, op audio-cd en op daisy-cd. Daarnaast wordt er een checklist in braille gemaakt en krijgen alle Groningse gemeenten een Risicowijzer op mp-3 formaat die ze kunnen publiceren op hun website. Op 11 december wordt deze speciale versie van de Risicowijzer gepresenteerd bij de Harense vestiging van Koninklijke Visio, Landelijke Stichting voor Slechtzienden en Blinden.

Onze provincie telt ongeveer 10.000 mensen met een visuele beperking. Van dit aantal is ongeveer 8.000 slechtziend en 2.000 blind. Een groot deel van deze groep kan geen kennis nemen van de Risicowijzer en is aangewezen op hulp van anderen. Daarom hebben de gemeenten besloten om de Risicowijzer ook toegankelijk te maken voor deze doelgroep.

Grootletter, gesproken tekst en braille
De tekst van de Risicowijzer is geproduceerd in grootletter-uitvoering, op audio-cd, daisy-cd en op mp3-formaat. Daarnaast is er een checklist in braille gemaakt. De Risicowijzers zijn verspreid onder de 25 Groningse gemeenten en gelieerde organisaties. Groningen is de eerste regio in Nederland die informatie over risico's en rampen op deze specifieke wijze aanbiedt aan mensen met een visuele beperking. Bij de totstandkoming van deze speciale uitgaven is nadrukkelijk samengewerkt met Visio (vestiging Haren) en de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS), afdeling Groningen.

Risicowijzer
De Risicowijzer is in april bezorgd bij alle 275.000 huishoudens in de provincie. De Risicowijzer informeert onze inwoners over risico's in de gemeente en adviseert hen hoe ze zich kunnen voorbereiden op mogelijke calamiteiten. Ook wordt stilgestaan bij wat inwoners kunnen doen om minder zelfredzame mensen in hun omgeving te helpen. De Risicowijzer is een product van de Groningse gemeenten in samenwerking met de provincie Groningen, de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, de Hulpverleningsdienst Groningen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De heer E.A. Groot (burgemeester van Delfzijl en namens de Groningse gemeenten bestuurlijk verantwoordelijk voor risicocommunicatie) zal het eerste exemplaar overhandigen aan de heer E. Knoop, bestuurslid van de NVBS en mede-initiatiefnemer van deze speciale versie van de Risicowijzer. Ook mevrouw A.T. Toxopeus (wethouder van de gemeente Haren) is aanwezig bij de presentatie.